Frågor och svar om bråk

1 Feb 2003, 15:53 220
Annat, 0 år
Question


hej hej...min mamma mår inte bra. hon är tjurig, aggressiv och trött. Nu ärdet så att detta går ut över mig och min pappa. jämt börjar hon bråka och jag LOVAR att det är hon som börjar bråka. hon har sagt att jag är korkad, är "värre än sju djälvar tillsammans" m.m Jag tycker inte om att vara hemma längre. Det kan vara något helt banalt som bara hänt t ex en kamera som inte fungerat normalt på flera år. När hon sedan behövde den var det MITT fel....jag är så trött på detta. Vad kan jag göra för att lugna ner min mamma? Jag vill inte bråka med henne men det måste vara något som är fel eftersom trötthet innebär agrresivitet i hennes fel och hon är ALLTID trött....Vad kan jag göra???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det låter som om din mamma inte mår så bra, precis som du säger. Vi människor reagerar också olika när vi inte mår bra. Vissa blir dämpade och stänger in sig för sig själva, emedan andra blir som din mamma, nämligen att dom reagerar starkt på småsaker och har lätt för att bli arga.
Det är självklart väldigt jobbigt och svårt att någon i familjen beter sig så som din mamma verkar göra nu, varför det bästa vore om hon kunde få hjälp för att bryta det här beteendet. Nu har jag ju dock ingen aning om vad det kan vara som gör att din mamma mår så här för tillfället. Det kan ju vara allt från stress till att det hänt något jobbigt, men oavsett om ni vet orsaken eller ej, så tycker jag att du skall försöka göra gemensam sak med din pappa för att förmå henne att söka hjälp antingen från er i familjen, eller från någon utomstående.
Så prata i första hand med din pappa. Försök hitta ett tillfälle då du är ensam med honom, och det är lugnt omkring er, annars är det risk för att samtalet inte blir så bra. Berätta sedan för honom om hur du upplever mamma, och hur jobbigt du tycker det är när hon blir så här arg. Säg sedan till din pappa att det måste bli en ändring och att du vill att han eller ni tillsammans pratar med mamma om detta. Kanske finns det saker ni kan göra inom familjen för att underlätta för din mamma. Finns det saker ni kan hjälpa henne med, tex genom att ni andra tar mer ansvar för hemmet (städning, tvätt, disk osv)? Eller kan ni ge henne små presenter i form av frukost på sängen, ge henne en biobiljett och se till att hon kommer iväg, och sedan ha lagat middag till henne när hon kommer tillbaka, osv?
Ibland kan sådana här små saker hjälpa då många kvinnor idag känner att dom har för lite tid för sig själva och oftast drar det tyngsta lasset när det gäller att sköta hemmet.
Men kanske har din mamma helt andra problem som är svårare att avhjälpa genom att ni andra tar mer ansvar och ger henne lite mer tid för sig själv, och i det fallet kanske det handlar om att din pappa i första hand och kanske även ni tillsammans måste prata med henne om att söka hjälp från tex kurator eller psykolog.

Ja, hur ni skall kunna hjälpa din mamma att må bättre, eller få henne att själv söka hjälp för att komma till rätta med sitt humör, kan jag alltså inte säga, då det beror så mycket på vad det är som får din mamma att må dåligt. Men jag har givit dig lite exempel som du skulle kunna prata med din pappa om, så får ni tillsammans fundera över hur ni skall kunna göra för att få en ändring hemma.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar