Frågor och svar om brandman

1 Feb 2003, 17:12 380
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej som går i 2:an på gymnasiet och jag undrar vart man ska söka sig till om man vill bli brandman. Har hört att det är svårt för tjejer att bli brandkvinnor. Stämmer det? Vill jätte gärna bli det..snälla svara..måste veta om jag har nån chans. Tack på förhand!

Svar

Hej!

Det finns kvinnliga brandmän, men det är inte så vanligt. Det beror i sin tur på att brandmannayrket är ett yrke som är tufft fysiskt och det är inte alla som är lämpade för det, varken kvinnor eller män. Hösten 2003 startar en ny Brandmannautbildning. Den är på 2 år och ger examen i räddnings- och säkerhetsarbete. Kraven kommer att vara grundläggande högskolebehörighet samt lägst betyg G i EnA, MaA, ShA och
SvB. Dessutom ska man ha körkort för bil (B), vara simkunnig samt godkänt konditionstest enligt Arbetsmiljöverkets krav för rökdykning. Man ska dessutom vara fullt frisk, också enligt Arbetsmiljöverkets krav. Mer om utbildningen kan du läsa om på www.brandman.srv.se. Där kan du också hitta ansökningsblanketter.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar