Frågor och svar om pengar

4 Oct 2000, 00:00 176
Annat, 0 år
Question


Jag får mycket mindre pengar av mina föräldrar än vad mina kompisar får, och de verkar inte fatta att det är jobbigt!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du måste ta ett snack med dina föräldrar och då skulle du kunna ta upp följande punkter för att göra din situation så tydlig som möjligt för dom:
* Exakt hur mycket pengar några av dina kompisar får (ex fem stycken).
* Exakt hur mycket pengar du får.
* Exakt vad dina kompisar kan göra, som inte du kan eftersom du får mindre pengar.
* Berätta exakt hur dom grejerna som bara dina kompisar kan göra, förstör det för dig.
* Berätta exakt vad du blir tvungen att göra eller tänka istället, när du inte kan göra dom här grejerna som kompisarna kan göra.
* Berätta exakt om hur du ser på dig själv, när du inte får så mycket pengar.
* Fråga dina föräldrar vad dom tycker att dina pengar ska räcka till.

Det sista du ska fråga om är ifall dina föräldrar kan hjälpa dig.

Jag råder dig alltså att ta upp dom här punkterna i den ordningsföljd jag räknat upp dom. Hoppa inte över något och försök gå igenom alla lika noggrant. För gör du som jag har beskrivit för dig, kommer du inte att låta som du bara gnäller, utan det blir lite mer allvar över det hela. Såna här problem som du har blir lätt någonting som det bara gnälls och tjatas om. Och blir det väl gnäll och tjat händer som du vet ingenting, utan alla blir bara förbannade och på dåligt humör. I ett sånt läge är det omöjligt att få sina föräldrar att lyssna och förstå en sån här sak. Det vet du antagligen redan. Glöm nu inte bara att du ska be om hjälp som var den sista punkten.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar