Frågor och svar om kärleksrelationer

8 Feb 2003, 10:34 181
Tjej, 0 år
Question


Mitt ex gjorde slut med mig för ca 3 månader sedan och tog en annan tjej direkt, jag blev rätt ledsen. Han sa att han tog henne för att glömma mig, för vi bråkade för mycket. Men bara efter 2 veckor så strulade vi, och sen höll det på såhär, varje gång vi träffas så strular vi. Men han har sagt till mig att han skulle lämna henne men gjorde det aldrig, det känns som han vill ha oss båda. Jag berättade för han tjej att han varit otrogen med mig, men hon trodde inte på mig, men för två veckor sedan så berättade han det för henne och hon blev sårad men gjorde inte slut. Hon går på min skola och båda två hatar varandra. Vet inte hur jag ska hantera hela denna situtionen. Jag har tänkt många gånger att jag bara ska skita i honom, men vi va ihop i ett år och gick igenom så mycket tillsammans, och kan endast glömma honom i en vecka,sen blir det jobbigt att somna på nätterna för då tänker jag bara på honom, och gråter. När vi träffar så säger han att han gilalr mig, han har sagt att han inte vågar gå tillbaka till mig, fll vårt förhållande skulle bli som förr, me bråk. Så har jag sagt att han ger aldrig mig någon chans att visa att jag har förändrats.
När jag frågade honom förut om han älskade henne så sa han nej, nu säger han att jag inte behöver veta det, så sa jag att jag ville veta för att slippa gå och tro saker.
När jag träffar honom så är han alltid glad och trevlig, han kramar mig och säger att han måste få en kram av mig osv, och han sa förra gången vi träffades att jag va den enda för honom och att han ville börja dejta mig lite. Men sen direkt dagen efter så va det inte alls så. Då hade han ångrat sig.
Han har dumpat sin nuvarande tjej 4 ggr, men gått tillbaka igen..Jag vet ärligt talat inte vad han håller på med! Hjälp mig!!

Kram

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, jag kan tyvärr inte heller ge dig svaren på vad han har för avsikter, eller motiv för sitt beteende. Kanske är det så att man aldrig riktigt kan säga varför en annan människa beteer sig på ett visst sätt, varför det enda man kan göra är att gå på sig själv.

Ditt brev genomsyras av frågor kring om han älskar sin tjej, varför han strular med dig, om han är kär i dig istället, om han vill att ni ska vara ihop, vad han egentligen vill och menar med att hoppa mellan er båda, osv, osv. Du säger dock inte mycket om vart du själv står, mer än att du har svårt att glömma honom. Det finns därför massor med frågor som jag tycker att du själv borde fundera över och sedan låta svaren på dessa styra ditt agerande. Det är frågor kring vad du själv har för känslor för den här killen, om du vill ha ett nytt förhållande med honom, hur du tror att ett förhållande skulle fungera er emellan, om du litar på honom, hur ett förhållande skulle se ut och om det är en typ av förhållande som du vill ha och önskar för dig själv, osv, osv.

Mitt råd är att du sätter dig ner själv, eller tillsammans med en kompis och funderar över dessa och liknande frågor. Svaren på dessa frågor kan sedan vägleda dig rätt.
Kommer du fram till att det här är killen du älskar och vill satsa på, och du tror att ett förhållande er emellan skulle vara bra för dig, så kommer du sannolikt att välja att berätta det för honom och hoppas att han kommit fram till samma sak. I det läget är det nämligen viktigt att han också får chansen att fundera över vad han vill, så inte du försöker övertyga honom för mycket, eller ger honom möjlighet att fortsätta strula med båda. För ska ni vara tillsammans antar jag att du vill att han ska vara det för att han verkligen älskar dig och vill vara med dig, och inte av andra orsaker.

Skulle du tvärtom komma fram till att det här inte är killen för dig, och att ett förhållande er emellan bara skulle innebära fortsatt strul och sårade känslor, så gäller det istället för dig att försöka lägga energi på att hitta andra saker som känns meningsfulla i ditt liv, och vara tydlig gentemot honom med att du inte längre är tillgänglig för honom. Väljer du detta alternativ så har du sannolikt en tuff uppgift framför dig då det inte alls är säkert att han tycker den lösningen är bra. Han kanske kommer fortsätta att försöka strula med dig och fortsätta vilja hoppa mellan er båda ett tag till, varför det gäller att du verkligen har bestämt dig och känner att ditt beslut är fattat utifrån dig själv och inte vad han eventuellt vill. Annars kommer du troligtvis inte klara att vara tydlig mot honom i ett sådant läge, utan strulet kommer fortsätta.

Men först alltså, sätt dig och fundera över vart du själv står, och vad du själv vill med den här killen och om han är någon du vill satsa på, så får du agera efter det sedan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar