Frågor och svar om sex

8 Feb 2003, 10:49 1018
Kille, 0 år
Question


Jag vet att lagen för att få ha sex (att vara byxmyndig) är 15år för både killar å tjejer, men, denna följs inte allt för ofta, då killar å tjejer under 15 har sex. Jag själv är 16, snart 17, jag har en tjejkomps som är 13, snart 14, jag gillar henne mycket, och jag _TROR_ att hon gillar mig oxå... Men detta med byxmyndig, om vi nån gång skulle ha sex då hon fortfarande är under 15, skulle detta ses som olagligt eller ses som typ... pedofili etc..?
Jag menar, 3 års skillnad är inte så mycket...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, tre års skillnad är kanske inte så mycket om man är vuxen, men i er ålder är tre år väldigt mycket. Tänk själv efter om du inte tycker att det hänt mycket med dig själv, och att du både utvecklats och mognat sedan du var 13 år. Jag tror att det är få 16-17 åringar som inte skulle tycka att det är enorm skillnad på en själv från när man var 13 år. Är man 13-14 har man nämligen precis kommit in i puberteten och till många delar är man därför fortfarande barn, även om man räknas som ungdom. I 16-17 års åldern däremot har man varit ungdom ett bra tag, man har lämnat grundskolan och går oftast i gymnasiet eller gör något annat, vilket bara det är en stor skillnad mot att precis ha börjat högstadiet. Man är som 16-17 åring på väg mot att bli vuxen och har därför helt andra förutsättningar, och en helt annan mognad än en 13-14 åring rent generellt.
Sedan om du tänker efter själv så vet du nog hur du själv såg på 16-17 åringar när du var 13. Du tyckte förmodligen som dom flesta, att dom var väldigt vuxna och att det var ganska coolt om man någon gång fick vara med någon som var så pass mycket äldre. Det här att man som yngre ofta ser upp till dom som är några år äldre, gör också att yngre personer har lättare för att säga ja till saker som senare inte visar sig vara så bra för dom, för att inte verka barnsliga, omogna, och för att dom som är äldre ska vilja fortsätta vara med dom. Därför har man som äldre ett väldigt ansvar när man som 16-17-årig kille umgås med en tjej som är 13-14. Ett sådant ansvar är tex att inte ha sex. Mest beroende på alla dom skäl jag precis räknat upp när det gäller åldersskillnad i den åldern ni är, men också för att det är olagligt. Och om du tvekar när det gäller vad lagen säger i detta avseendet, så kan jag tala om för dig att den är solklar i det att du kan bli åtalad för sexuellt utnyttjande av underårig om du tex skulle ha sex med den här tjejen. Det är inte frågan om att du är en pedofil, det är något helt annat, utan det är frågan om att du som 16-17-åring har ett ansvar att inte ha sex med personer som i lagens ögon fortfarande räknas som barn, och det ansvaret vilar helt på dig, varför det alltså inte spelar någon som helst roll om tjejen säger ja eller inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar