Frågor och svar om krav

4 Oct 2000, 00:00 327
Annat, 0 år
Question


Mina föräldrar har för hårda regler, och regler som ingen annan av mina kompisar har!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ett sätt som skulle kunna hjälpa dig i en sån här situation är att du ber dina föräldrar, kanske bättre med en i taget, att förklara för dig vad dom hårda reglerna ska hjälpa dig med. Säkert har du redan fått veta det av bara farten, men nu pratar jag om förklaringar där du och dina föräldrar sätter er ned utan att det är något särskilt. Just bara för att du vill att dom ska förklara. Du ska försöka ligga så lågt du kan och verkligen snacka med dom även om du blir besviken eller förbannad. Skillnaden mellan att få höra förklaringar i farten när du antagligen blir lite ”uppläxad” och att sitta ned tillsammans och prata lugnt om det, är ofta mycket större än du kan tro.

Om du bara visste hur många gånger jag fått höra tjejer och killar förklara för mig att det kanske finns dom som kan snacka med sina föräldrar lugnt och fint om en sån här sak, men att det inte funkar med deras föräldrar. Efteråt har samma tjejer och killar förvånat berättat att det fungerat riktigt hyfsat. Dom hade så svårt att tro på det så dom hittade i flera fall på någonting nytt att snacka om bara för att testa igen. Men det är inte frågan om något konstigt alls. Testar du detta använder du dig nämligen av en typ av psykologiskt förhållningssätt som går ut på att man undviker att prata med någon när den personen är tillfälligt stressad, upptagen, ointresserad, eller tjurig, sömnig osv, därför att det inte går speciellt bra. Istället väntar man till ett lämpligt tillfälle dyker upp när det inte är så mycket som stör personen (stress, irritation osv) och så tar man snacket då (naturligtvis får ju inte du heller vara stressad, irriterad osv). Om du skulle lägga lite energi på att träna på dom här två sakerna, för det är faktiskt två?

1. Du måste lära dig att vänta tills det är läge att snacka.
2. Du måste lära dig att behärska dig när du tar ett sånt här snack, även om den eller dom du snackar med (ex någon av dina föräldrar) säger saker som gör att du exempelvis känner för att ta deras kaffekopp och hälla innehållet över dom.

Varför inte använda ditt problem med dina föräldrar till att börja öva upp den här förmågan. Jag garanterar att om du lär dig det här hyfsat, kommer du att ha användning för det i många situationer under resten av ditt liv!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar