Frågor och svar om onani

15 Feb 2003, 12:42 194
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 15 år. Jag brukar onanera 1gång per dag. Det är så att jag aldrig fått orgasm. och jag är inte riktigt säker på vad det är heller om jag ska vara ärlig. Har det med att jag är oskuld eller vet jag inte riktigt hur jag ska göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att du inte får orgasm beror inte på att du är oskuld då detta inte hänger samman. Utan förmodligen handlar det om att du inte riktigt har kommit på hur du ska göra än. Orgasm i sig kan upplevas olika av olika personer, men dom flesta upplever det som en ökande känsla av att det är skönt, och sedan kommer en typ av intensiv känsla som man kan beskriva som allt från explosionsartad till bara jätteskön. Den här intensiva känslan som är orgasmen varar allt ifrån någon sekund till en 20 sek vanligtvis, men sedan finns det dom som upplever längre orgasmer också. Efteråt brukar dom flesta känna sig avspända och tillfredsställda.

Men det kan ta lite tid innan man tränat upp sig i onani så man får orgasm. Det gäller att hitta rätt teknik och rätt sätt att smeka sig själv och det kan man få hålla på och trixa lite med. Vissa tycker det är lättare om man smeker sig själv med fingrarna och på olika sätt stimuler klitoris som sitter längst fram i slidan, emedan andra föredrar att onanera med fingrarna inne i slidan, eller använda tex duschstrålar att spruta mot klitoris, och/eller andra saker att tex föra in i slidan.
Men så länge man tycker det är skönt att onanera så är det inget som säger att man behöver få orgasm, utan det kan man låta komma när det kommer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar