Frågor och svar om bråk

4 Oct 2000, 00:00 179
Annat, 0 år
Question


Jag är rädd för att mina föräldrar ska skiljas för dom bråkar hela tiden!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du behöver inte vara rädd för att du skulle driva fram skilsmässan genom att berätta vad du går och är orolig för! Jag börjar med att säga det här direkt, för det är jättevanligt att man går och håller sånt här för sig själv just av den anledningen som jag sa. Att föräldrarna bråkar kan man mycket sällan göra någonting åt som dotter/son. Åtminstone inte innan man i sånt fall blivit vuxen och helst har flyttat hemifrån. Föräldrar som ofta bråkar har problem i sin relation som två vuxna människor, och då krävs det att dessa två vuxna människor själva, eller med hjälp av annan vuxen, hittar en lösning. Du som dotter/son har egentligen inte så mycket med den biten att göra. Vad som däremot du som just dotter/son till dina föräldrar har hur mycket som helt med att göra är: Att du som deras barn (även om du är stor) blir orolig för skilsmässa eftersom dom bråkar hela tiden, det vill säga din oro SKA DOM KÄNNA TILL! Och du SKA uttrycka den inte bara en gång, utan många gånger!
Den enkla anledningen till det är att dina föräldrar ska bli medvetna om att dom saboterar för dig genom att bråka. Säger du ingenting kan det bli så illa att du nästan glöms bort när bråken sätter igång, och bråkar dom ofta glöms du också ofta bort… Och det är skadligt för vem som helst, hur starkt självförtroende man än har från början…

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar