Frågor och svar om självmordstankar

15 Feb 2003, 14:38 132
Tjej, 0 år
Question


jag är 12 år och tänker hela tiden på självmord jag har nte sagt det till någon. Mina kompisar bara sviker mig och i skolan är jag ganska bra men jag orkar inte. Jag vet inte varför. Jag vill ta själmord..jag vet bara inte hur... Behöver jag hjälp?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När någon går och funderar på att ta sitt liv, är det alltid allvarligt och då behövs alltid hjälp på något sätt. Mitt råd till dig är att du sätter dig ner och funderar över ifall det här är något du skulle kunna prata med dina föräldrar om. Många gånger kanske man inte tror att föräldrarna skulle förstå eller kunna hjälpa, men i vissa fall förstår dom mer än vad man tror om man bara ger dom en chans.
Skulle nu inte detta vara ett alterantiv för dig så är mitt råd att du så fort som möjligt går till närmaste Ungdomsmottagning, eller att du går till skolkuratorn. Om du får stöd av någon som kan hjälpa dig att reda ut dina känslor och komma fram till vad det är som gör att du tänker så här, så kan ni sedan tillsammans hitta lösningar som gör att du kan börja tycka livet är värt att leva igen. För även om det inte känns så just nu, så finns det mycket i livet som är värt att ta vara på, men mår man dåligt så känns allt det där så långt borta, varför man behöver någon annan som kan ge en hopp inför livet och framtiden, tills man känner det på egen hand. Så, jag vill verkligen att du lyder mitt råd, för det finns människor som bryr sig om, och som kan hjälpa utan att svika en, och det hoppas jag att du också skall ge dig chansen att upptäcka.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar