Frågor och svar om kärleksrelationer

16 Feb 2003, 17:21 385
Tjej, 0 år
Question


Jag är en tjej som är gillar två killar jättemycket och jag tror att de gillar mig. Det är bara det att jag inte kan bestämma mig för vem jag ska vara kär i. Mina kompisar säger att den ena killen är för mogen för mig och att jag ska ta den andra. Jag vet inte vad jag ska göra för jag tycker att det är jättejobbigt. Sen har jag en till fråga:
Hur gör man för att inte förlora sin bästis om hon är kär i killen som man håller på att bli ihop med?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att välja mellan två personer kan vara svårt ibland, men det som får mig att fundera lite är när du säger att du inte kan bestämma dig för vem du SKA vara kär i. Min fråga till dig då är: Är du kär i någon överhuvudtaget?

Enligt min erfarenhet är kär något man BLIR och inte något man bestämmer sig för att vara. Kanske är det så att jag missuppfattat ditt brev, men jag tycker i alla fall att du skall försöka känna efter ifall du är kär i någon av dom eller om det handlar om helt andra saker, som tex att du blir förtjust i deras utseende, stil, osv, men att du egentligen inte är kär.
Men skulle det nu vara så att jag missuppfattat det hela och du är kär i båda, så kan det ibland hjälpa om man slutar träffa dom båda under en tid. Det kan vara lite knepigt om man tex träffas mycket i skolan, men man kan försöka undvika kontakt så mycket det går. För att dom båda inte ska börja undra, kan du säga till dom att du behöver lite tid för att reda ut dina känslor och att du därför vill vara ifred ett tag, annars finns ju risken att dom blir sura och frågande när du drar dig undan utan förklaring.
Låter man det sedan gå en tid, brukar man känna vem av dom man har mest känslor för, och om man vill satsa på den killen. För även andra saker kan ju spela in som tex hur man tror att man skulle funka ihop osv. Är man mest kär i den av killarna som man tror det skulle funka dåligt att vara ihop med, så kanske man inte väljer honom, om du förstår vad jag menar? Det hela kanske också slutar med att man inte väljer någon av dom för den delen heller.

När det sedan gäller din andra fråga så är det min erfarenhet att man gör bäst i att prata med sin bästis om sådana här situationer. Börjar man smyga inför varandra och låtsas som det regnar när kompisen väl upptäcker det hela, är det ofta ganska kört med vänskapen. Då är det bättre att vara rak och ärlig och helt enkelt säga som det är. Samtidigt kan man fråga sin kompis hur hon ser på saken och tillsammans försöka komma fram till en lösning som gör att man kan fortsätta vara vänner. Lösningen kan vara allt från att båda avstår från killen, till att båda accepterar att en är ihop med killen som den andre är kär i. Sedan finns det en rad varianter där emellan också, men det viktigaste är alltså att man pratar med varandra så man gör det till ett gemensamt problem som man löser inom kompisrelationen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar