Frågor och svar om kompis

16 Feb 2003, 17:36 137
Kille, 0 år
Question


Hej!
Jag är kär i en tjej som verkar gilla mej. Men jag vet inte hur! Jag vet inte om hon gillar mej som kompis eller om hon är kär i mig. Hon har ganska många killkompisar, så jag kanske är än i mängden, vad vet jag. Vi brukar prata i skolan och har kul ihop men jag vet inte om hon har kul ihop som kompis eller om hon har vill ha kul ihop med mig för att hon gillar mig och är kär i mig. Finns det inget sätt så jag kan tolka om om hon gillar mej som kompis eller är kär i mig. Jag gillar henne som kompis också och jag vill inte förlora henne som det genom att klanta och försäga mig utan att veta vad hon tänker...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vill du absolut inte riskera er vänskap genom att berätta hur du känner finns några sätt att pejla. Ett sätt kan vara att helt enkelt nämna det med glimten i ögat. Du skulle tex kunna säga: "Vad skulle du tycka om jag började bli kär i dig?". Förutsättningen är ju dock att du gör det vid rätt tillfälle och med ett glatt tonfall som om det kanske är på skämt. Beroende på hennes reaktion kan du sedan vända det hela till allvar, eller helt enkelt förstärka att det faktiskt var ett skämt. Ett annat liknande alternativ skulle vara om du vid något tillfälle när hon gör något gulligt, eller ser särskilt gullig ut, säger att: "Nu ser du så där himla go´ut att man nästan skulle kunna bli kär i dig, men det skulle du väl inte bli så glad över???????"
Återigen handlar det om att säga det med glimten i ögat så det både kan tolkas som allvar och som skämt.

Ett annat sätt är att helt enkelt ge henne en ren komplimang och se hur hon reagerar. En komplimang kan man nämligen ge till både en kompis och en man är kär i, varför du återigen får en reaktion utan att du avslöjar dig alltför mycket.

Du kommer märka ifall hon tycker dina kommentarer är jobbiga, eller om hon blir lite "flirtig" tillbaka. Märker du att hon tycker dina kommentarer är jobbiga är det bara att lägga ner dom, så får du försöka fortsätta vara vän med henne eftersom du verkar värdesätta er vänskap även om det inte blir något mer. Men får du gensvar så kan du ta det därifrån och kanske fundera på att prata med henne på riktigt allvar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar