Frågor och svar om förhållande

16 Feb 2003, 18:00 363
Kille, 0 år
Question


Min flickvän har gjort slut och jag har gråtit hela dagarna i en vecka, hon säger bara att jag ska hitta någon annan! Jag tror att hon hade en annan kille 2 dagar före hon gjorde slut! Hon är med honom hela tiden och berättar högt så att jag hör vad dom gjort i helgen och sånt, jag kan inte tänka på något annat än henne och jag vet inte hur jag ska kunna hitta någon ny! Snälla svara!


//*Ledsen*

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Enligt min erfarenhet så är det ingen bra lösning att försöka hitta någon ny för att komma över en bruten relation. Det är inte rätt mot varken en själv, eller den man råkar träffa om man bara är ute efter att hitta någon att trösta sig med. Den nya relationen grundar sig ju då inte på kärlek, utan mer på sorg och saknad, vilket inte är några bra förutsättningar för ett förhållande.

Jag kan förstå om du är ledsen och visst känns det extra bittert om det är så att ens ex träffat någon annan och lämnar en för en ny kärlek. Men sådant ser livet ut ibland, hur ogärna man än vill det. Det man däremot kan ha invändningar mot är ifall ditt ex inte varit ärlig mot dig och berättat detta när ni gjorde slut, för det tycker jag är mer rakryggat än att du ska få reda på det i efterhand. Men samtidigt är ju detta något du tror, och inte något som du vet, varför jag tycker du ska prata med ditt ex om det, och fråga henne hur det ligger till, ifall den här biten känns svår för dig och du behöver veta sanning för att komma vidare.

I övrigt så handlar det för dig om att försöka ta hand om ditt brustna hjärta, vilket innebär att faktiskt tillåta sig själv att vara ledsen när man känner sig ledsen. Ibland kan det vara bra om man försöker växla mellan att sitta hemma och sörja, och gå ut och träffa människor, men inte då nödvändigtvis för att hitta någon ny. Men att umgås med andra och få "glömma" bort sin ledsenhet ett tag, behöver dom flesta för att man inte ska gräva ner sig helt, utan istället upptäcka att det finns andra saker som känns roliga och meningsfulla. Så försök hitta en balans i tillvaron, så att du varken stänger in dig, eller undviker att vara ledsen genom att försöka vara uppåt hela tiden. Sedan kan det ibland vara en hjälp om man försöker få lite distans till det hela genom att helt enkelt inte umgås med sitt ex på ett tag. Att bearbeta ett avslutat förhållande är oftast svårare när man blir påmind om den man saknar hela tiden, och i ditt fall kan det ju vara extra svårt om din tjej inte tar hänsyn utan beter sig så som du beskriver när det gäller den här nya killen. Men du får själv avgöra ifall du behöver den distansen eller ej.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar