Frågor och svar om här kan man få hjälp!

16 Feb 2003, 18:16 144
Tjej, 0 år
Question


mamma mår så himla dåligt, det blir bara värre och så har det varit i tio år!! jag orkar inte med detta och inga läkare kan hitta vad som är fel. vart ska man vända sig för att få hjälp...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Utifrån ditt brev får jag ingen uppfattning om på vilket sätt din mamma mår dåligt, om det är fysiskt eller psykiskt, eller både och. Men uppenbarligen har hon haft kontakt med ett antal läkare utan att någon kunnat hitta något fel. Ibland är det så att man kan få hålla på länge innan någon hittar den fysiska orsaken till problemet, och ibland är det psykiska faktorer som skapar olika otydliga symptom i kroppen, varför läkarna ibland inte hittar "felet".

Det man kan göra är att fortsätta att försöka få hjälp. Det kan handla om att din mamma söker upp nya läkare, eller får remisser till lämpliga läkare. Det kan också handla om att man börjar vända sig till andra yrkesgrupper såsom psykologer och/eller terapeuter för att se om dom kan komma med någon lämplig syn på saken. Men som sagt, eftersom jag inte vet något om din mammas problem så är det svårt att råda i det här fallet, varför mina råd blir allmänna råd som du och din mamma kan diskutera.

När det sedan gäller att du själv inte orkar med detta längre, så förstår jag att det måste vara väldigt jobbigt att ha en mamma som inte mår bra under så lång tid som du haft. Och ofta är det så i familjer där någon inte mår bra, att den personens problem står i centrum, varför alla andra familjemedlemmars känslor och problem får stå tillbaka. Detta är inte bra i längden, då det är jobbigt för alla när någon mår dåligt, varför alla i familjen måste få möjlighet att prata och få stöd. Kan man inte hitta det stödet inom familjen av olika orsaker så kan man vända sig till någon utomstående.
Mitt råd är sålunda att du funderar igenom ifall du har någon i familjen eller släkten som skulle kunna vara ett stöd för dig, och som skulle ha ork och tid att lyssna på hur du känner det och har det i ditt liv. Finner du ingen lämplig person i din närhet, råder jag dig att gå till närmaste Ungdomsmottagning, eller att du söker upp kuratorn i skolan om du fortfarande går i skolan. Det är nämligen jätteviktigt att du får utrymme att prata om din jobbiga situation med din mamma, så du också får känna att dina problem och känslor räknas. Så tveka inte att söka hjälp för egen del, för ingen tjänar på att du inte orkar med det och börjar må jättedåligt du också, allra minst du själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar