Frågor och svar om föräldrar

4 Oct 2000, 00:00 182
Annat, 0 år
Question


Mina föräldrar ska skiljas och de verkar inte förstå hur jobbigt jag tycker att det är!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns alltid en risk för (och det är tyvärr inte ovanligt) att dina föräldrar blir upptagna med allting som ska ordnas omkring skilsmässan. Dels allt det praktiska med flyttning och delning av möbler och sånt, och dels den mentala biten, det vill säga att dina föräldrar ska fortsätta på var sitt håll och hantera den känsla av besvikelse och/eller övergivenhet som ofta följer efter en skilsmässa. I ett sånt läge är det faktiskt lätt hänt att du som dotter/son försvinner lite grand ibland allt annat. Men vad jag hittills sagt är bara en förklaring till varför sånt här händer.

Nu kommer jag till din psykologiska rättighet som dotter/son till dina föräldrar: Du ska naturligtvis ta plats med hur jobbigt det är för dig! Du ska ta plats med hur du ska hitta ett sätt att komma vidare med mamma och pappa på var sitt håll! Du ska ta plats med hur sviken du känner dig eftersom du sannolikt inte ville att det skulle bli skilsmässa, utan istället önskade att dom skulle reda ut grejerna så ni kunde fortsätta som en familj! Du ska alltså ta plats med allt som du tänker och känner inför allt det här med skilsmässan! Du ska alltså som dotter/son i den uppsplittrade familjen ta plats, även om det inte verkar finnas någon plats för tillfället i det kaos som alltid blir vid en skilsmässa. VÄNTA INTE tills det lugnar ner sig.., utan ta plats nu..!!! Så slipper du att lida mer än nödvändigt. Det räcker och blir över ändå.., med ditt lidande menar jag.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar