Frågor och svar om tandläkare

17 Feb 2003, 12:11 463
Annat, 0 år
Question


Hej Maria! Just nu går jag naturvetenskapliga programmet i ettan och min dröm är att bli tandläkare. Jag vill bli tandläkare! Jag vet att det krävs att man har väldigt höga betyg och mkt bra resultat på högskoleprovet och jag tror inte att jag riktigt kan nå upp så högt. Frågorna lyder; Hur ska jag göra för att "läsa upp" de ämnen som jag har G eller VG i efter gymnasiet? Jag har hört att man bara kan läsa upp de som man har G eller IG i, stämmer det? Kan du berätta lite om hur det hela går till? Tacksam för svar!

Svar

Du ska absolut satsa på att få så höga poäng som möjligt nu i gymnasiet. Får du ett IG ska du tala med din lärare så att du får göra om kursen, helt eller delvis beroende på vad du saknar. Har du ett G eller VG kan du inte göra något åt det förrän efter du slutat gymnasiet. Då får du göra en särskild prövning och då tar skolan betalt för det, ca 500:-.

När man söker till högskola/universitet hamnar man i olika kvotgrupper beroende på om man har möjlighet att delta i olika kvotgrupper. Den största kvotgruppen är för dem som bara har gymnasiebetyg, sedan finns det en för gamla gymnasiebetyg, en för folkhögskola, en för utländska betyg och en för högskoleprovet. Med detta vill jag säga att du kan ha låga gymnasiepoäng men högt på högskoleprovet och därmed komma in på högskola. Man måste inte ha högt på både betyget och högskoleprovet, men du måste vara behörig att söka till den högskoleutbildning du vill gå, och det är du genom ditt gymnasiebetyg. Låt säga att du har 13,00 i medelpoäng från gymnasieskolan, är behörig att söka till tandläkarutbildningen, gör högskoleprovet och får 1,8 i poäng där så lär du komma in på tandläkarutbilningen. Jag tycker att du ska försöka göra så bra du kan nu. Det är inte så lätt att läsa upp betygen på Komvux och det är dessutom slöseri med din tid och dina pengar. Det kommer inte heller att bli så lätt att läsa upp sina betyg på Komvux i framtiden, de kommer mer att satsa på dem som inte läst kurser tidigare istället för att idag lägga ner mycket tid på dem som läser upp redan gjorda kurser från gymnasiet. Du går i årskurs 1, då ska du satsa din tid på skolan nu, inte redan nu planera att "det kan jag läsa på Komvux", för då kommer inte ditt skolarbete att gå så bra som det borde göra.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar