Frågor och svar om designer

17 Feb 2003, 12:31 405
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag går första året på gymnasiet, samhällslinjen. Egentligen ville jag gå bild&form, men kunde inte. Jag vill jättegärna bli kläd-designer. Vad ska jag göra för att bli det efter gymnasiet? Vad måste man kunna? Hur många år tar det? Har hört om Beckmans, är det jättesvårt att komma in? Vad för andra utbildningar finns det? Är det svårt att få jobb sen? Vad gör man efter utbildningen? Söker hos företag eller vad? Och hur är det med lönen? Min dröm är detta och jag ritar hela tiden, men jag har börjat tveka därför att det verkar vara jättesvårt att först komma in på utbildning, sen att få jobb. Och så verkar massa vilja bli samma sak! Är det någon ide att försöka? Det är ju min dröm, men det känns hopplöst!

Svar

Ja, det är svårt att komma in på design-utbildningar. Samhällsvetenskapliga programmet är dock inte helt fel eftersom det ger en bred behörighet till olika högskoleutbildningar. En av anledningarna till att det är svårt att komma in är just att det är så många som söker dessa utbildningar, därför
är det viktigt att vara väl förberedd med arbetsprover och bra betyg när man söker. För att kunna söka till design-utbildningar måste man lämna in arbetsprover. Dessa arbetsprover är inget man gör på kort tid, det tar några år att samla ihop en "portfölj" med skisser som man kan använda och visa vad man går för. Om man vill bli designer, får man räkna med flera års utbildning, inte bara på Beckmans eller på Textilhögskolan i Borås, utan även skolor, kurser och utbildningar efter gymnasiet. Jag tänker då på olika Påbyggnadsutbildningar, Folkhögskoleutbildningar, utbildningar inom studieförbund och kanske utlandsutbildningar. För att få adresser till utbildningsanordnare ska du tala med din studie- och yrkesvägledare om en broschyr som heter "Textil & designutbildningar i Sverige". Du ska också kolla om det finns något Hantverksprogram med textil inriktning som du kan söka. Men skynda dig att tala med din studie- och yrkesvägledare så att du inte missar ansökningsdagen.
Om man nu gärna vill bli något speciellt, måste man räkna med att det kan ta lång tid och att vägen dit inte alltid är rak. Men ju mer man letar desto mer hittar man och lär sig på vägen.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar