Frågor och svar om individuellt val

17 Feb 2003, 12:47 382
Annat, 0 år
Question


På KTH vet jag att det finns "ta igen år" för människor som har läst samhällsvetenskapligt på gymnasiet och som vill läsa naturvetenskapligt på universitetet. Finns det något motsvarande om man vill läsa samhällsvetenskapligt på universitetet, alltså när man har gått ett natur-program i gymnasiet?

Svar

Det jag tror att du tänker på heter Basår. Det finns Naturvetenskapligt och Tekniskt basår och dessa basår finns på alla högskolor/universitet som har tekniska/naturvetenskapliga utbildningar. Anledningen att det finns är nog så att det är många som väljer Samhällsvetenskapligt program för att de inte vet vad de vill utbilda sig till nör de går i 9:an. Under gymnasietiden mognar man och kommer på att det kanske inte är så dumt med teknik/natur och vill satsa på det istället. Eftersom det är andra behörighetskrav i matematik, fysik, kemi och biologi till de tekniska/naturveteskapliga utbildningarna på högskola/universitet än vad man kan få med sig från Samhällsvetenskapliga programmet, började högskolor/universitet att anordna dessa basår för att få sökande till sina
utbildningar. Även elever som gått yrkesförberedande program kan gå ett basår. Det beror alltså på behörighetskraven. Eftersom man ej behöver ha så många kurser med sig i behörighet till samhällsvetenskapliga utbildningar behöver man inte heller ha samhällsvetenskapliga basår. Däremot har några högskolor börjat med akademiskt basår. Detta för att locka elever till högskolan som
kanske inte tänkt sig, eller tror sig klara av, en högskoleutbildning. Det kan också vara bra för den som inte riktigt vet vilken inriktning man vill gå på högskolan och för att lära sig mer om högskolevärlden innan man söker ett helt program. Gå in på de olika högskolornas/universitetens hemsidor, eller skaffa deras kataloger, och se vad de erbjuder.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar