Frågor och svar om könsorganen

22 Feb 2003, 10:44 2038
Kille, 0 år
Question


Hej jag har ett ganska stort problem som jag dras med nästan dagligen. Det är så att i skolan när vi duschar och så efter idrotten så blir jag kallad lillprinsen och dylikt... det syftar såklart på mitt lilla könsorgan. Finns det några sätt att göra den större? Jag har länge funderat på det här...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är möjligt att göra en penis större genom operation, men det är inte ett helt riskfritt ingrepp, samtidigt som det är väldigt dyrt då man själv får stå för hela kostnaden om det inte finns medicinska skäl för operationen, vilket det inte finns i ditt fall. Operation är alltså en väldigt drastisk åtgärd och inget man gör i första taget.
Nu är det också så att din ålder förmodligen spelar roll i sammanhanget. Du säger inte hur gammal du är, men eftersom du fortfarande går i skolan kan du vara högst 19 år. Det är inte alla 19-åringar som utvecklats fullt ut, utan vissa är sena i sin pubertet, varför penisen kan bli större med tiden. Är du ännu yngre än 19 finns det alla skäl i världen för dig att avvakta då din kropp fortfarande kan förändras och din penis bli större. Och pratar vi om att förstora penisen på konstgjord väg så finns det ingen läkare som skulle göra det på en kille som inte utvecklats helt färdigt ännu.

Jag förstår dock att det här problemet är jobbigt för dig då klasskompisar kan vara ganska elaka när det gäller det här med att man är olika rent kroppsligt. Mitt råd blir därför att du skall försöka markera för dom att du inte vill höra den här typen av kommentarer, genom att försöka säga till dom att sluta eftersom det sårar dig. Funkar inte det tycker jag att du skall ta upp det med tex idrottsläraren så han/hon kan ta ett allmänt snack om det här med att utvecklas olika. Det kan en lärare göra utan att peka ut dig.

Skulle det nu sedan visa sig att du kommer vara en av dom vars penis inte blir så stor, så ska du veta att alla killar är olika när det gäller penisstorlek, och att det i sig inte är något konstigt att ha en lite mindre penis. När det gäller framtida flickvänner och sex så är en liten penis inget hinder i något avseende. Och träffar man någon och båda blir kära så är det enligt min erfarenhet ytterst ovanligt att någon hänger upp sig på om man har liten, eller stor penis. Tjejer är i sig rädda för samma saker och skriver mycket hit och är oroliga för att deras framtida killar inte skall gilla dom ifall dom har för små bröst. Men tänk själv om du skulle träffa en tjej du blir kär i och hon skulle visa sig ha små bröst. Inte skulle väl du sluta vara kär i henne för det?
Nej, är man kär så är man kär och då spelar storleken på bröst och penis ingen roll. Försök komma ihåg det här när dom andra slänger iväg sina dumma kommentarer. Och när alla blir lite äldre brukar killar i allmänhet sluta med sådana här dumheter, och inse att en killes värde inte ligger i hur stor penis han har. Men i unga år är det vissa som får lite bättre självförtroende genom att peka på att någon har mindre penis än vad dom själva har, eller så är dom bara obetänksamma och inser inte att dom sårar med sina kommentarer. Men du ska inte acceptera det här, speciellt inte när det får dig att själv ifrågasätta din kropp, för den är det inget fel på även om du du inte kommer att ha en stor penis. Men det kan du som sagt inte veta riktigt ännu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar