Frågor och svar om kärleksrelationer

22 Feb 2003, 12:11 167
Tjej, 0 år
Question


hej.jag är 14 år och är otroligt kär i en kille men hur vet jag om det är äkta kärlek?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag har en fråga tillbaka till dig. Vad är egentligen äkta kärlek, och finns det oäkta kärlek?

Enligt min erfarenhet känner man antingen kärlek för någon eller så gör man det inte, och det brukar inte vara svårt att känna skillnaden. Däremot så kan man ju vara kär/förälskad i någon, men man känner inte personen tillräckligt för att man skall kunna säga att man älskar henne eller honom. I det fallet kan man skilja på att vara kär/förälskad och att älska någon. Kär/förälskad kan man ju nämligen bli i en total främling, men det är svårt att älska någon man inte känner som person, utan då är man mer kär i den personen man TROR att han/hon är, och det är inte riktigt samma sak.

Sedan är det dock min erfarenhet att många som ställer din typ av fråga, egentligen undrar hur dom ska kunna veta ifall den här känslan av att vara kär, kommer att hålla i sig och eventuellt växa till kärlek om man ger det hela en chans och börjar umgås med personen ifråga. Den frågan går dock aldrig att besvara, utan det vet man inte förrän efteråt. Du kan idag inte veta hur du skulle känna om du fick en chans att bli ihop med den killen du är kär i. För om känslan håller i sig beror så mycket på hur han är som person, vilket det kan ta tid att upptäcka, och vad som händer med dig. Man förändras ju själv hela tiden också, särskilt i unga år, varför känslorna för någon också kan förändras. Men det här vet man alltså inte i förväg, utan det enda man kan göra är att konstatera att man är kär JUST NU, och bestämma sig för om man vill ge det hela en chans att utvecklas till något eller inte. Om sedan känslorna växer eller avtar, och det tex visar sig att man inte alls gillar den personen han visade sig vara och man bara vara kär i en fantasibild av honom, det återstår att se.
Så mitt råd är att du ska gå på hur du känner NU, och lägg inte för mycket energi på att fundera över om dina känslor är bestående eller inte, för du vet ju att dom är äkta just nu, eller hur? Och så mycket mer vet man aldrig, då ingen vet vad som händer imorgon eller någon annan dag heller för den delen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar