Frågor och svar om kontakt

22 Feb 2003, 12:39 287
Annat, 0 år
Question


Det gäller mina föräldrar-min mamma grälar på mej om min övervikt med mera och jag står inte ut!!! Jag vill här ifrån nu!! Vad ska jag ta mej till??? En sak till, det gäller min pojkvän. Han har flyttat till en stad långt bort. Hur ska jag ta kontakt med honom? Jag älskar honom men vad ska jag göra när han bor så långt bort -jag har inte ens address eller telefonnummer.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Uppenbarligen är din mamma orolig för dig och din vikt, men det brukar ju inte fungera att gräla på någon varför det vore bättre om ni pratade om det här tillsammans och bestämde vad som vore en vettig lösning på problemet. Eftersom du nämner att det även är andra saker som föranleder bråk vore det bra om ni satte er ner och pratade för att även reda ut dessa saker.

Mitt råd är alltså att du går till din mamma och säger att du inte står ut med dom ständiga grälen, utan att du vill att ni pratar för att försöka lösa det hela. Berätta sedan för din mamma vad du själv tycker om din övervikt och om dom andra sakerna som hon grälar på dig om, och vad du skulle vilja göra åt det. Är du tex nöjd med att vara överviktig, eller är det så att du skulle vilja ha hjälp att gå ner i vikt? Känn efter vad du själv vill och prata sedan med din mamma om vad du vill och hur du tänker. Fråga sedan henne om hur hon ser på det och vad hon skulle vilja. Kanske vill ni samma sak, men ni måste hitta andra sätt att lösa det på än att gräla.

Det krävs lite mod för att prata med sina föräldrar på det här sättet, men situationer går inte att lösa utan att man berättar vad man själv vill och tänker. Så gör ett försök att prata med henne så får ni förhoppningsvis slut på dom här grälen. Tänk bara på att du väljer ett tillfälle när ni INTE grälar. För det är väldigt dåligt att sätta sig och prata när man inte är riktigt lugn och allt är bra. Är man arg och upprörd när man sätter sig och pratar kan man sällan hålla sig lugn under samtalet heller, varför det hela brukar bli misslyckat. Så gå alltså och säg till din mamma att ni måste prata vid ett tillfälle när du tycker att det är lugnt hemma och ni båda är någorlunda i balans.

När det sedan gäller din pojkvän, så låter det lite underligt i mina öron att du inte har hans telefonnummer eller vet hur du skall få tag på honom om ni fortfarande är tillsammans. Men kanske gick flytten så fort att ni inte hann bestämma hur ni skulle göra innan han försvann?
I vilket fall som helst kan du alltid ringa nummerupplysningen för att få reda på hans telefonnummer. Men för att få tag i numret behöver du veta vad han heter i efternamn (vilket jag antar att du vet), samt vad hans föräldrar heter i förnamn om han fortfarande bor hemma hos dom. Skulle han ha ett väldigt ovanligt efternamn kan det räcka med det, för då finns det kanske inte fler än han som heter så i den staden dit han flyttade. Hos nummerupplysningen kan du även få hans adress.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar