Frågor och svar om sex

23 Feb 2003, 09:59 748
Annat, 0 år
Question


Hej. Om en 14årig tjej har sex tillsammans med en 18årig kille, och föräldrarna får reda på det.
(fråga1:)
Kan dom, även fast dom vet att dottern var med på det, anmäla honom då ?
Jag vet att det är olagligt, men så länge båda var med på det.
(fråga 2:)
Är det verkligen fortarand "riktigt olagligt" då?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Svaret på fråga 1 är ja, dom kan fortfarande anmäla honom för sexuellt utnyttjande av underårig.
Svaret på fråga 2 är också ja, det är fortfarande riktigt olagligt även om båda var med på det. I lagens ögon bedöms man fortfarande som barn när man är under 15 år, och äldre personer får inte ha sex med barn även om barnet själv säger ja, då barn kan säga ja av en mängd olika skäl när dom har med vuxna att göra då det alltid är den vuxne som har övertaget. Sålunda är det den vuxnes ansvar att inte utsätta barn för den typen av val eller påverkan, och därför finns den här lagen.
Den vuxne som blir åtalad och dömd för ett sådant här brott kan få upp till 4 års fängelse, och bedöms brottet som grovt, dvs om den vuxne visat särskild hänsynslöshet eller om barnets ålder varit väldigt låg, döms personen till minst 2 år och högst 8 års fängelse.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar