Frågor och svar om tänderna

24 Feb 2003, 15:00 327
Annat, 0 år
Question


Hej.. jag har lite problem med tänderna. Har väldigt ofta hål. måste lagat drygt 8 hål hela mitt liv men ändå är jag bara 17år...hur tror det kommer sluta för mina tänder?..kan du ge mig lite tips om hur jag ska undvika hål? Man blir orolig...

Svar

Det kommer säkert att gå bra. 8 hål kan ju låta mycket men det beror också på var de sitter. Är det enbart på ovansidan kan de ha lagats på grund av djupa fissurer i förebyggande syfte. Fissurer är fördjupningarna i de stora tuggtänderna. Hål mellan tänderna däremot beror på missad tandhygien,. mycket sött med mera.

1. Borsta tänderna minst 2 gånger per dag. Det sista du gör innan du lägger dig skall vara tandborstning. Skölj inte ur allt skummet för det innehåller fluor som stärker tänderna.
2. Använd tandtråd regelbundet.
3.Undvik småätande mellan måltiderna, tänker då på kakor, godis, läsk, kaffe med socker med mera. Frukt är nyttigt, men ät det inte i tid och otid.
4. Fluor in olika former finns på Apoteket receptfritt. Prata med personalen.
5. Kolla tänderna regelbundet hos tandläkaren.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar