Frågor och svar om biolog

25 Feb 2003, 14:31 101
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej som går 1:a året på gymnasiet (NV). Min stora dröm är att bli marinbiolog eller möjligtvis bara biolog. Vart kan jag utbilda mig till detta och hur lång är den?
Jag vet att det finns ett marinbiologsgymnasium i södra Sverige, men jag kände inte att jag var mogen att flytta så långt hemifrån nu ( bor i Norrbotten) Finns den utbildning jag söker bara i södra Sverige?

Svar

Den enda gymnasieutbildning med marinbiologi på schemat är Gullmarsgymnasiet i Lysekil. Det finns förvisso en Waldorfskola i Umeå som har marinbiologi på schemat, men det är som en studieresa inom
utbildningen. Om man sedan tittar på högre utbildningar finns det flera kurser inom marinbiologi, varav de flesta finns vid Göteborgs universitet. Det finns ett utbildningsprogram för blivande marinbiologer och det finns på Lunds universitet.
Självklart ska du läsa färdigt det naturvetenskapliga programmet, eftersom du måste ha de kurser som ingår där för att vara behörig att söka till högre utbildningar. Du ska under din gymnasietid prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka vägar du kan gå, både inom och utom landet. Att marinbiologutbildningar ligger i södra Sverige är ganska naturligt, med tanke på väder och vind. Men du ska kanske kolla noggrannare vad Umeå universitet har att erbjuda inom detta område. Tänk också på att kursutbudet på högskolor/universitet kan ändra sig från år till år, så kolla ofta.

Utomlands finns det också många utbildningar. Gå in på www.syoguiden.com och leta dig vidare inom det område du är intresserad av. Där kommer det upp hemsidor om utbildning både inom och utom landet.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar