Frågor och svar om otrohet

1 Mar 2003, 11:38 665
Tjej, 0 år
Question


Sexuellt utnyttjad??
Jag är en tjej på 17 år som avlutade ett års förhållande i somras. Jag har en ny kille nu sedan tre månader tillbaka. För ett tag sen hade jag en liten fest hemma, mitt ex kom dit för vi är bra vänner nu, vi drack en hel del.. det slutade med att han låg i min säng när jag skulle sova, vi börjad att kela med varandra, (attraktionen mellan oss är väldigt stark), han började att klä av mig... men jag stelnade till och bad han sluta för att jag kände att det inte var rätt, jag var väldigt full också, han hade bara druckt en del, men han slutade inte,och helt plötsligt hade han trängt in i mig, jag tyckte att det var skönt men samtidigt sa jag åt han att sluta. Dagarna efter detta var jag nära på att begå självmord, jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv.. Med hjälp av kompisar har jag sagt upp kontakten med mitt ex, jag har vart nära flera gånger att berätta vad som hänt för min kille men jag skäms så, för jag har ju varit otrogen? Är detta sexuellt utnyttjande eller ett bra exempel på otrohet? Jag känner mig helt tom inombords....

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I princip är det alltid ett sexuellt övergrepp när någon inte slutar fast man säger nej. I det läget spelar det ingen roll hur berusad man är. Ett nej är alltid ett nej.
Nu går det dock inte för mig att dra några definitiva slutsatser utifrån ett juridiskt perspektiv, när det gäller din situation, då jag har för lite information och dessutom saknar juridisk kompetens. Så när det gäller frågan ifall det här var ett sexuellt utnyttjande eller ej enligt lagens mening, så kan jag tyvärr inte svara dig. Det jag däremot vill råda dig till är att du går till närmaste Ungdomsmottagning och pratar med kuratorn där. Tillsammans kan ni nämligen reda ut hur DU känner inför det hela. För om du känner dig sexuellt utnyttjad så spelar det ingen roll vad lagen säger och inte. Din upplevelse av händelsen är som den är ändå. Självklart kan du anmäla det hela till polisen, sedan får den följande utredningen visa ifall det är ett sexuellt utnyttjande enligt lagens sätt att se det. Men poängen är, att man kan känna sig utnyttjad även om det inte uppfyller lagens krav och riktlinjer, och det är illa nog. Därför är det viktigt att man får hjälp att reda ut dom här känslorna och bearbeta det man varit med om, oavsett om händelsen leder till en polisanmälan och ett åtal eller ej, vilket du alltså kan ta ställning till parallellt eller senare.

I första hand måste du alltså tänka på din egen psykiska hälsa, och eftersom det är tydligt i ditt brev att du inte mått/mår speciellt bra av det som hänt, tycker jag att du omedelbart skall gå iväg till Ungdomsmottagningen och få hjälp att prata igenom det här. Att det finns en otrohetsproblematik i det hela gör ju inte saken lättare för dig, och kanske vet du inte idag ifall ditt illamående beror på att ditt ex inte respekterade ditt nej, eller ifall det handlar om att du själv var otrogen. Sannolikt finns båda bitarna med i dina känslor som du har idag, varför det alltså är viktigt att du får hjälp att reda ut detta. Så gå iväg och prata med en kurator, och lyssna på dina egna känslor när det gäller att avgöra ifall du blivit sexuellt utnyttjad eller ej. För det är dina känslor och din syn på dig själv, som är avgörande för hur du mår, varför du bör få hjälp att reda ut detta i första hand.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar