Frågor och svar om här kan man få hjälp!

1 Mar 2003, 13:07 225
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 18 år, och jag undrar om ungdomsmottagningen kan hjälpa mig om jag lider av social fobi?! Tacksam för svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I princip kan dom hjälpa dig då Ungdomsmottagningen tar emot personer upp till 25 års ålder. Däremot så krävs det i dom flesta fall en psykolog eller en terapeututbildad socionom (kurator) för att kunna behandla social fobi, och dessa yrkeskategorier finns inte alltid på Ungdomsmottagningarna i landet. En "vanlig" kurator kan ge hjälp och stöd, vilket man kan komma ganska långt med i många fall, men vid mer utvecklad social fobi, krävs det behandling av ett slag som en "vanlig" kurator inte har kompetens att ge.
Det bästa du kan göra är att helt enkelt ringa till din närmaste Ungdomsmottagning och höra ifall dom har personal som kan erbjuda dig hjälp. I annat fall får du vända dig till vuxenpsykiatrins öppenvårdsmottagning. Där finns garanterat personer med denna typ av kompetens. Nackdelen är att det ibland är lång väntetid, varför Ungdomsmottagningen skulle vara ett bra alternativ om det fanns möjlighet för dig att gå dit. Men ring alltså och hör vad dom säger, så kan du ta ställning efter det. Telefonnummer och adress hittar du på vår sajt, under länken "Din mottagning".

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar