Frågor och svar om familj

2 Mar 2003, 11:27 413
Annat, 0 år
Question


Jag har alltid hört min pappa skrika och bråka sedan jag var bebis och jag blir 18 år i november detta året.Han började ännu mer bråka sedan jag började en kristen skola en bit hemifrån. Jag började på denna kristna skola hösten 2001. Sen på vårterminen 2002 så flyttade jag upp till internatet. Nu ringer han både till min mobil, skolan och till internatet bara för att bråka och inte säga något viktigt. (Detta håller även min farmor på med men hon ringer inte till internatet och till skolan. Utan hon ringer till min mobil.)vad skall jag göra?
tack på förhand.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du kan ju i princip inte hindra din pappa från att ringa, men du kan på olika sätt markera att den här typen av telefonsamtal inte är önskvärda. Det mest drastiska sättet är att inte svara alls när du ser att det är han som ringer, alternativt att du ber någon annan svara och säga att du inte är där. Men det är som jag sade ett ganska drastiskt sätt att försöka få lite lugn och ro.
Det bästa är självklart om du kan få honom (och din farmor) att förstå att du inte vill ha den här typen av samtal. Då handlar det om att du måste prata med din pappa i första hand och förklara för honom att det är jobbigt för dig när han ringer och bråkar. Berätta för honom att du gärna pratar med honom om han har något viktigt att säga dig, eller bara vill höra hur du har det, men att du inte orkar ha dessa ständiga bråk över telefon.
Du skulle kunna börja så och se ifall han respekterar det eller inte. Gör han inte det, utan fortsätter att ringa och bråka, kan du gå ett steg längre, genom att du helt enkelt talar om att du tänker lägga på luren om han bråkar. Återigen kan du förklara att du gärna pratar om han är intresserad av att föra ett samtal om något, men att du inte tänker acceptera mer bråk över telefon. Nästa gång han ringer sedan, så pratar du med honom ifall han samtalar i vanlig ton. Börjar han att bråka så talar du helt lugnt om att du tänker lägga på, och att han är välkommen att ringa när han lugnat ner sig och inte bråkar längre.
Så här kan du få hålla på ett tag innan han förstår att du menar allvar med att du inte accepterar bråk längre. Men vi får hoppas att han förstår det redan första gången du pratar med honom, och att han kan respektera att du behöver lugn och ro.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar