Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

2 Mar 2003, 12:15 509
Tjej, 0 år
Question


Hej! Ibland känns det som man verkligen behöver prata med nån som förstår en (en så kallad Psykolog)men jag vågar inte säga det till mina föräldrar och jag vågar inte gå till skolpsykologen! vad ska jag göra, behöver verkligen prata med nån!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tycker att du skall sätta dig ner och skriva ner vad det är som du tror kommer att hända om du går till skolpsykologen. Då får du svaret på vad det är du är rädd för, och vad det är som gör att du inte vågar.
Sedan kan du sätta dig ner med en nära vän, eller själv, och titta igenom vad du har skrivit. Ofta blir det lite annorlunda när man ser det på papper, för då ser man många gånger att mycket av det man skrivit inte har så mycket med verkligheten att göra, utan mer är saker man fantiserat ihop eller tror, och som egentligen är ganska osannolika. Resonerar man med sig själv eller med en vän kring det man skrivit kan man därför ofta lösa mycket av det man skrivit, vilket gör att man faktiskt vågar det man inte trodde man vågade tidigare.

Man kan också ta sin lista och gå till skolpsykologen och berätta att man skulle vilja prata, men att man inte vågar prata med henne/honom, av alla anledningar som man skrivit ner. Psykologen har då själv en chans att ge dig svar på dom här sakerna som gör att du inte vågar, vilket sannolikt kommer göra dig lugnare, och ge dig en känsla av att du vågar.

Ett tredje sätt är att du börjar prata med en kompis om det som du behöver prata om. Sedan ber du kompisen att gå med dig till skolpsykologen första gången och hjälpa dig att våga prata med henne/honom. Be kompisen berätta för skolpsykologen han/hon är med för att du inte själv vågar prata.

Att gå till en skolpsykolog eller kurator behöver nämligen inte vara så dramatiskt. Psykologens jobb är bland annat att hjälpa dom som kommer dit att uttrycka vad dom vill säga, man behöver inte vara expert på att prata, eller veta exakt vad man ska säga, utan det är helt okay att vara lite nervös, och rädd för att prata. Så mitt råd är att du antingen bara bestämmer dig för att i alla fall prova att prata med antingen skolpsykologen eller dina föräldrar, nu när du ändå känner att du behöver prata med någon, eller så provar du något av det jag skrev först och ser om du kommer över din rädsla på det sättet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar