Frågor och svar om kompisrelationer

2 Mar 2003, 12:32 396
Tjej, 0 år
Question


Hej! Vi är två tjejer på 17 år som undrar om detta är normalt; det är nämligen så att våran gemensamma kompis stöter på oss. inte samtidigt men alltid när vi är ute på fest brukar hon börja ta och säga massa äckliga saker.. varför gör hon detta?? snälla, hjälp oss vi orkar snart inget mer. tacksam för svar! /Två förvirrade tonårstjejer

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om det är så att er kompis är intresserad av en eller båda, eller om det finns andra orsaker till hennes beteende, kan jag inte svara på. Att någon stöter på en, är ju inget man kan förhindra i sig, men däremot kan man markera att man inte är intresserad, och kräva att bli respekterad för det. I ert fall är det hela lite speciellt då det är er kompis som gör det här, och dessutom verkar hon passera gränsen för vad som är acceptabelt om hon börjat tafsa och säga saker som känns äckliga för er. Att stöta på någon är en sak, och att tafsa, och verbalt kränka någon är en annan sak, och det är som sagt inte acceptabelt att göra, oavsett om man är tjej eller kille, hetero-, eller homosexuell.

Vad det handlar om är att ni måste markera för er kompis att ni inte är intresserade av henne på det här sättet, och att ni tar illa upp av hennes beteende. Det bästa sättet är om ni sätter er ner och pratar tillsammans, och talar om hur ni känner det. Det är dock viktigt att ni väljer ett bra tillfälle så ni kan sitta ifred, och att ni i sådant fall försöker tänka på att inte kränka henne tillbaka, utan att ni lugnt talar om att ni uppskattar henne som vän, men inte är intresserade av något annat, varför ni inte vill att hon ska ta på er, eller säga den typen av saker hon tydligen säger.
Hon kan självklart bli sårad ändå, och känna sig avvisad, men det är inget ni kan förhindra. Ni kan bara försöka tänka på att vara schyssta när ni säger det här, eftersom sådana här saker alltid är känsliga. Men det är viktigt att ni verkligen pratar med henne, för det är inte meningen att ni skall behöva gå runt och känna er obehagliga till mods för det här, och stå ut med att bli antastade bara för att hon är er kompis.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar