Frågor och svar om familj

6 Mar 2003, 19:59 167
Tjej, 0 år
Question


jag vet inte vad ja ska göra... pappa låter mejj inte göra nånting... säger att ja har en stöddig attityd osv... jag är absolut inte stöddig, ja e blyg och tillbakadragen och vågar ingenting. Han hotar ofta med att slå mejj o säger att han inte bryr sejj om han får sitta flera år i fängelse för de.. ja e så rädd o ledsen, vad ska jag göra? jag undviker honom så mykket ja kan o de e när ja säger emot om att ja e värdelös som han börjar skrika och hota mej... så ja kan inte prata med honom om det... snälla... ja behöver verkligen hjälp med det här... varje natt ligger ja vaken och gråter, o funderar över självmord.. hjälp mejj!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det låter inte som någon bra situation det här, och din pappa har självklart ingen rätt att varken hota dig eller trycka ner dig psykiskt. Men tyvärr så finns det vuxna som inte klarar av att hantera det ansvar som det är att vara förälder, och som på olika sätt beteer sig illa mot sina barn, och då är det både svårt och jobbigt att vara barn.

Nu är det så att du definitivt inte är ensam i din situation, utan det är en hel del barn som har det som du, varför personer som jobbar med barn och ungdomar känner till den här typen av problem och vet hur man skall kunna hjälpa till. Mitt råd blir därför att du skall vända dig till kuratorn på din skola eller gå till kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning och prata om din situation. I första hand behöver du få prata om hur du har det med någon som kan lyssna och ge dig stöd, för det är oerhört jobbigt att ha en sådan här typ av relation till sin pappa, och jag förstår om du både känner dig ledsen och rädd. I andra hand skall du och kuratorn prata om hur du ska kunna få hjälp för att din situation skall kunna förändras. Det finns en hel del man kan göra, från att erbjuda din pappa hjälp med att hantera sina egna känslor, så han klarar att axla föräldrarollen på ett bättre sätt, till att du får en chans att vara ifred från din pappas humör genom att tex ha någon annanstans att vara när du behöver få komma ifrån.
Det finns väldigt mycket mer man kan göra, men i första hand ska du gå iväg och prata med en kurator, för du ska inte behöva gå och bära det här ensam. Och är du rädd för att din pappa skall få reda på att du berättat hur du har det, och bli ännu argare, så säg det till kuratorn när du träffar henne/honom. För om din pappa utgör ett hot för dig, måste du få hjälp i första hand och sedan får ni tillsammans bestämma hur ni ska göra för att din situation skall förändras.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar