Frågor och svar om våldtäkt

6 Mar 2003, 20:11 220
Tjej, 0 år
Question


Hej, jag är en tjej på 17 år. En gång drack jag så mycket så att jag ”däckade” hemma hos en killkompis, han hade då sex med mig. Jag fick veta det efter att det hade hänt. Men nu efter ett tag kommer jag ihåg att jag vakna mitt i allt, men ”somna” om direkt, jag kunde inte göra nåt. Är detta sexuellt utnyttjande eller får jag skylla mig själv, eftersom att jag drack så att jag ”somna”? Jag har inte anmält han, vet inte om jag orkar det heller. Det var ungefär ett halvår sedan det hände, och det kanske är försent för att anmäla han nu också? Hjälp mig.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ingen har rätt att utnyttja att en person är oförmögen att freda sig, varför det absolut inte är så att du får skylla dig själv som var berusad. Det är inte heller så att det är för sent att anmäla honom även om det självklart är bäst att man gör det direkt. Men många som blir utsatta för den här typen av övergrepp drar sig för att anmäla då man själv oftast känner skuld över det som hänt, plus att hela situationen med anmälan känns jobbig för dom flesta, varför många anmäler långt i efterhand. Men det är alltså viktigt att komma ihåg att du inte har någon skuld i detta, då det inte spelar någon som helst roll ifall du är berusad, eller oförmögen att stoppa det hela av andra anledningar. Det är ett brott att ha sex med någon mot dennes vilja även om personen ifråga är berusad och inte kan freda sig.

Mitt råd till dig är att du går till skolkuratorn eller kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning. I första hand är det bra om du pratar med någon om det här, då den här typen av händelser är jobbiga att hantera ensam. Hos kuratorn kan du också prata om det här med anmälan och få hjälp och stöd med hur du ska göra. I princip tycker jag att man alltid ska anmäla, men jag har samtidigt förståelse för dom som inte orkar, och jag anser att varje människa måste få göra det som dom själva mår bäst av rent psykiskt. Men för att du ska kunna avgöra vad som är bäst för dig, och samtidigt få hjälp att bearbeta det du varit med om, behöver du få någon att prata med, varför jag tycker att du skall gå iväg till en kurator så fort du bara kan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar