Frågor och svar om familj

8 Mar 2003, 09:28 1136
Kille, 0 år
Question


Hej! Jag är en kille på sjutton år och är tillsammans med en tjej som är fjorton. Vi har haft sex några få gånger. Problemet: Vi har inte berättat för hennes föräldrar att vi träffas och för några dagar sedan så fick hennes farsa reda på att vi tärffas. Han skickade ett argt sms och sa att jag genast skulle sluta träffa henne p.g.a åldersskillnaden. Grejen är att vi älskar varandra och jag tänker inte sluta träffa henne bara sådär. Vad jag undrar är om hennes farsa på något sätt kan anmäla mig? Eller är det så att det bara är hon som kan göra det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Hennes pappa kan anmäla dig eftersom du haft sex med henne och hon är under 15 år. Det bästa du kan göra i den här situationen är enligt min erfarenhet att du helt enkelt söker upp hennes pappa och försöker prata med honom. För om du älskar henne och vill fortsätta träffa henne, så kommer både du och hon få det svårt om hennes föräldrar är väldigt emot detta.

Vad det handlar om är att du måste visa att du är beredd att ta det ansvar som det innebär att vara 17 år och ha ett förhållande med en som är 14. Det betyder för det första att du inte ska ha sex med henne, och sedan betyder det att du även på andra sätt måste inse att det oftast är ganska stor skillnad på en 14-åring, och en 17-åring, varför du måste visa respekt inför detta. Skillnaderna jag pratar om kan handla om att det ofta är ett annat sätt att umgås bland 17-åringar än bland 14-åringar. Ju äldre man är, desto mer av "vuxna" inslag finns det i umgänget, både på gott och ont. Dom "onda" sidorna av detta som tex att det är mer vanligt med alkohol och droger bland 17-åringar än bland 14-åringar, är vad dom flesta föräldrar till yngre är oroliga för. Därför är det inte konstigt att hennes föräldrar blir oroliga och arga. När det sedan är så att du brustit i ditt ansvar och haft sex med henne så förstärker detta sannolikt oron ytterligare, vilket är helt naturligt.
Sedan vet också dom flesta föräldrar att personer i dom lägre tonåren oftast är väldigt intresserade, och imponerade av äldre tonåringar, varför det är lätt för yngre att bli påverkade av äldre. Detta i sig förstärker bara den äldres ansvar, varför det alltså är viktigt som äldre att vara medveten om sådant här.

Så, menar du alltså allvar med den här tjejen och är beredd att ta det här ansvaret för att hon inte skall utsättas för saker hon inte bör utsättas för som 14-åring, tycker jag att du skall ta ett snack med hennes pappa eller kanske båda hennes föräldrar. Om dom får veta vem du är, och om du också visar att du tänker visa dig mer ansvarsfull framöver, kan det kanske bli så att ni kan umgås med deras samtycke. För som läget är nu, blir ett förhållande inte bara jobbigt utan kan som sagt också få rättsliga följder för dig, vilket inte är önskvärt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar