Frågor och svar om våldtäkt

15 Mar 2003, 12:28 1617
Annat, 0 år
Question


Är det våltäkt om en kille har gjort sexuella saker på en fast man inte vill??
tex om han han pullar en fast man inte vill

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan inte ge dig en klar juridisk term för det som du beskriver, för när det gäller våldtäkt så handlar det om att någon har samlag med en person mot dennes vilja, eller att man har liknande sexuellt umgänge med någon mot dennes vilja.
Annan typ av sexuellt umgänge mot någon vilja kallas istället sexuellt utnyttjande.
Om det bedöms som våldtäkt eller som sexuellt utnyttjande kan jag alltså inte svara på, det är en åklagare som gör en sådan bedömning efter att man har anmält det hela till polisen och dom har hört närmare vad som hänt.

Det som står helt klart i alla fall är att det är ett brott att pulla någon som inte är med på det själv. Det är aldrig tillåtet att ha någon typ av sexuell aktivitet med någon som säger nej själv, eller som befinner sig i ett sådant tillstånd att han/hon inte kan svara för sig själv (tex är så berusad att han/hon inte kan freda sig).
Så, har du blivit utsatt för detta råder jag dig till att anmäla det. För att få hjälp med det, och även få hjälp med att hantera alla jobbiga känslor som kommer när man blivit utsatt för en sådan här kränkning, råder jag dig till att gå till kuratorn på din skola, eller på närmaste Ungdomsmottagning. Där kan få både råd och stöd i det hela och även få hjälp med att anmäla om du vill och orkar det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar