Frågor och svar om första gången

15 Mar 2003, 13:30 187
Tjej, 0 år
Question


Gör det ont att ha sex första gången? för alla mina kompisar har haft det o dom säger att det är skönt... men jag är rädd att det ska göra ont!!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

En del tycker det gör ont, emedan andra inte känner någonting. Skillnaderna beror både på hur mödomshinnan är, hur pass våt man blir i slidan, och hur man känner sig (dom sista två hänger ofta ihop). Känner man sig trygg med sin partner så man kan vara mer avslappnad, då funkar det bättre än om man är nervös, otrygg och osäker på både killen och om man egentligen vill ha sex. I ett sådant läge spänner man sig, vilket ofta gör att man inte blir lika våt, och att det gör mer ont än vad det hade behövt göra. Sedan handlar det också om hur killen gör. Försöker han föra in hela penisen på en gång, kan det göra mer ont än om man tar det försiktigt och en bit i taget. Därför är det viktigt att tjejen bestämmer hur pass mycket killen kan trycka på, och hur långt han kan föra in den. Ibland kan det ta flera samlag innan han kan föra in penisen helt, och det är inget konstigt med det. Men återigen så handlar det alltså om hur trygg man är med varandra, för känner man sig otrygg har man oftast svårare att prata med varandra under samlaget och berätta om hur det känns och i vilken takt man vill ta det.
Men som sagt, även om man känner sig säker och trygg, och blir våt, så kan det kännas lite smärta i alla fall. Men det brukar inte vara en smärta som upplevs som skrämmande om allt annat stämmer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar