Frågor och svar om här kan man få hjälp!

15 Mar 2003, 13:58 147
Tjej, 0 år
Question


Jag är en 20åring tjej med en mor som är psykisk sjuk. Jag har alltid haft problem att hantera sjukdomen och är ofta väldigt ledsen över att detta skulle drabba just vår familj. Jag känner ett enormt behov att prata med någon men vet inte var jag skall vända mig. Finns det nån form av stöd grupp för anhöriga till psykisk sjuka eller något?? snäll, vad ska jag göra, orkar inte hantera detta själv längre.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Många i din situation känner som du, och tyvärr har i många fall barn till föräldrar med psykisk sjukdom "glömts bort". Många har som du behov av att prata med någon och få hjälp att hantera förälderns sjukdom och dom konsekvenser det medfört för det egna livet.
Det ser dock lite olika ut i olika kommuner när det gäller stöd till anhöriga. Det du alltid kan göra oavsett vart du bor är att du kontaktar vuxenpsykiatrin och får en samtalskontakt där. Du skulle också kunna vända dig till Ungdomsmottagningen och träffa kuratorn där. Ibland har dom även psykolog på Ungdomsmottagningen vilket också skulle vara ett alternativ. Men i dessa fall handlar det om att du får en individuell kontakt och det är i många fall bra, men ibland kan det också vara skönt att få träffa andra som upplevt liknande saker och få prata om hur dom känt det. Men när det gäller grupper för anhöriga osv, så finns dom ibland inom den vanliga psykiatrin varför du kan ringa och fråga om dom kan hjälpa dig eller tipsa dig om vart du kan vända dig. I annat fall är det olika föreningar som anordnar den typen av stödgrupper. Det finns nämligen en mängd föreningar för personer med en viss diagnos, och där finns ibland också anhörigstöd. Mitt råd är därför att du går in på hemsidan www.nationellahjalplinjen.a.se
Där finns numret till en hjälptelefon dit du kan ringa för att dels prata om din situation, men även fråga om råd kring vad det finns för möjligheter när det gäller stödgrupper för anhöriga. Om du klickar på länken "Om hjälplinjen" på deras hemsida kan du också scrolla dig ner och läsa om dom föreningar som står för hjälplinjen. Kanske hittar du någon förening som stämmer med din mammas sjukdom, dit du kan ringa och fråga om tips när det gäller anhörigstöd.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar