Frågor och svar om familj

16 Mar 2003, 10:55 206
Tjej, 0 år
Question


hej. mina föreldrar bråkar hela tiden och pappa slår mamma. vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Många barn till en förälder som misshandlar den andre, har berättat för mig om hur fruktansvärd en sådan situation kan var att uppleva. Många har också berättat om den maktlöshet man känner då man som barn inte är stor nog att gripa in och få stopp på misshandeln.
Och det är precis så det är, att barnen i en familj där någon misshandlar, har inte så stora möjligheter att bryta det hela, utan det krävs antingen att den som blir misshandlad finner styrkan att ta sig ur situationen eller att någon annan vuxen griper in.
Jag vet inte om du pratat med din mamma om det här och berättat för henne hur du känner det när du både får höra och se deras bråk, och uppleva att hon blir slagen. Kanske har du gjort det, men hon har ändå inte känt att hon klarar att förändra situationen, då det kan vara både problematiskt och ibland farligt att försöka ta sig ifrån en man som slår.
Har du inte pratat med henne, så tycker jag ändå att du skall göra det i första hand, för ibland kan det fungera som en väckarklocka till den vuxne när dom inser att barnen far illa.

I annat fall återstår det andra alternativet, nämligen att du får hjälp av någon annan vuxen. Kanske har du någon släkting eller annan vuxen i din närhet som du litar på och som du tror skulle kunna hjälpa till om du berättade hur det ser ut hemma.
Några som varit i samma situation som du har också valt att gå till polisen och helt enkelt anmäla sin pappa. Detta kan dock vara väldigt jobbigt att göra ensam om man inte har stöd från andra, och ibland kan det innebära en fara också varför jag tycker att man först skall skaffa stöd och hjälp innan man gör något sådant. Stöd och hjälp kan du få om du går till skolkuratorn, eller om du vänder dig till kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning. Ett annat alternativ är att du ringer till socialtjänsten i din kommun och pratar med en så kallad social sekreterare. Dom har också möjlighet att gripa in i en sådan här situation och hjälpa alla inblandade.

Så enligt min erfarenhet är det viktigaste att du skaffar hjälp, både för att få hjälp att få slut på misshandeln och bråket hemma, och för att du själv ska få en chans att prata om din situation och hur du själv mår i allt det här.
Jag hoppas därför att du orkar följa något av mina råd och att du vågar gå och prata med någon så du slipper gå och bära det här ensam. För i en sådan här situation behöver alla inblandade hjälp, varför jag hoppas att du i första hand kan ge dig själv chansen att få det, och sedan får ni diskutera vad som kan göras för att det här skall upphöra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar