Frågor och svar om bröst

22 Mar 2003, 09:10 339
Tjej, 0 år
Question


hej! HUR MÅR DU?? JAG MÅR INTE SÅ BRA... JAG HAR PROBLEM MED MINA BRÖST, VÄXER INTE KÄNNS DET SOM?? MEN JAG VILL JU HA STÖRRE ÄN VAD JAG HAR!när brukar dom sluta växa??,..tack på förhand,...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är olika för varje person då puberteten kan komma tidigt eller sent. Vissa börjar utvecklas redan i 11-års åldern, emedan vissa inte börjar utvecklas ordentligt förrän uppemot 18 års åldern, och i vissa fall ännu senare. Dom flesta ligger någonstans där emellan och utvecklas mest mellan 13- 17 års åldern. Sedan kan det också skilja sig när det gäller hur lång tid man håller på att utvecklas. Vissa går igenom puberteten och utvecklas fullt ut väldigt snabbt, emedan andra håller på många år och har inte växt färdigt förrän kanske i 20 års åldern. Det är också vanligt att kroppen gör lite pauser och står still ett tag, för att sedan börja utvecklas igen. Det kan gå liksom i ryck.

Nu säger du ju inget om hur gammal du är, men om det är så att du inte helt är igenom puberteten än, så vet du inte idag hur dina bröst kommer se ut. Det går inte heller att säga exakt när du kommer att ha växt färdigt, varför jag inte kan ge dig närmare svar på det. Utan du får helt enkelt vänta och ge dig till tåls.
Sedan hoppas jag att du funderar lite över det här med stora bröst och inte. Idag kan tjejer lätt få en uppfattning att det är stora bröst som gäller om man ska vara attraktiv som tjej, men den bilden som media ofta målar upp stämmer inte. Jag har träffat många killar under årens lopp som föredrar små bröst, och dom flesta som är tillsammans med en tjej älskar sin tjej för den hon är och fäster ingen vikt vid storleken på brösten, varför det är så synd att tjejer går runt och mår dåligt för att dom inte har dom brösten som oftast syns på reklampelarna. Så försök tänk positivt om dig själv och din kropp och tyck om dig själv för den du är, för din personlighet eller styrka som människa sitter inte i brösten.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar