Frågor och svar om p-piller

22 Mar 2003, 09:49 188
Kille, 0 år
Question


hej min tjej kan inte äta p-piller pga risk för blodpropp. finns det nått annat hon kan ta istället eller måste vi använd kondom varje gång, visst det e bra med kondom men både hon och jag vill göra det utan men hon e rädd för att bli gravid.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att ni använder preventivmedel är viktigt, då en oönskad graviditet är något väldigt jobbigt att hantera, varför din tjej gör rätt i att inte vilja ha samlag utan skydd.
Mitt råd är att ni tillsammans går till närmaste Ungdomsmottagning och diskuterar med barnmorskan där om det finns andra alternativ för er än P-piller och kondom. Det finns ett antal preventivmedel som du kan läsa om på vår sajt, men hur pass lämpliga dom är för er behöver ni träffa en barnmorska för att diskutera. Jga tycker ni skall gå tillsammans eftersom det här med preventivmedel är en gemensam fråga för er. Det är ju ingen självklarhet att det är hon som skall ta något, utan vilken lösning som är bäst utifrån er båda, gör ni bäst i att diskutera tillsammans med en expert på preventivmedel, och då är barnmorskan på närmaste Ungdomsmottagning ett bra alternativ.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar