Frågor och svar om familj

22 Mar 2003, 10:27 236
Annat, 0 år
Question


Det i princip enda min bror säger är "vad ful du är", "vad tjock du är" "TJOCKIS!!!" + lite mer.
Jag vet att han bara skämtar med mig men jag tar åt mig ändå. Om jag tittar mig i spegeln så ser jag bara en ful, tjock och tråkig människa. Jag har sagt åt han att sluta men han lyssnar inte på mig! Mina föräldrar vet också att han säger så där men dom har sagt till honom en gång men han bara fortsätter. Jag mår bara dåligare och dåligare och känner mig tjockare och tjockare (därmed fulare) snälla hjälp mig jag vet itne vad jag ska göra!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Så kallade skämt inom familjen kan ibland skapa mycket problem, då man liksom förväntas ta det som något roligt och inte riktigt låtsas om att man faktiskt tar åt sig. Föräldrar kan lätt också gå i den fällan att dom tänker att det där är bara på skoj, varför dom inte riktigt tar det på allvar när någon i familjen säger till. Kanske försöker föräldrarna säga till något av barnen, men det kanske inte blir så där helhjärtat som man skulle önska, då föräldrarna kanske tycker att det är lite naturligt att syskon gnabbar.
Men faktum är att alla sådana kommentarer sårar oavsett, om det är någon i familjen som normalt tycker om en som säger så. Och du har all rätt i världen att få slippa höra dom här kommentarerna, men du måste sannolikt jobba lite för det.

Mitt råd är att du tar tag i dina föräldrar en dag när din bror inte är hemma, och att du säger till dom att du har något du måste prata med dom om. Se till att dom sätter sig ner och inte håller på med något annat, för då är chansen bäst att dom lyssnar. Berätta sedan att du verkligen behöver deras hjälp för att få slut på dom här kommentarerna. Och i det läget är det viktigt att du beskriver att du får jättedåligt självförtroende av det här, och att du börjar gå runt och tycka illa om dig själv och din kropp. Säg att du försökt ta upp det här tidigare, men att det inte verkar som om dom tar det på allvar. Sedan får du höra vad dom har att säga.

Förhoppningsvis inser dina föräldrar att du menar allvar med vad du säger, och att detta inte är något "vanligt gnäll" från någon av syskonen. Förhoppningsvis leder det också till att dom sätter sig ner i lugn och ro med din bror och förklarar för honom att hans beteende gentemot dig är oacceptabelt och att han måste tänka på vad han säger i fortsättning.
Skulle du inte nå önskat resultat efter första gången du pratat med dina föräldar så gör fler försök. Till slut hoppas jag att dom inser att alla i en familj måste behandla varandra med respekt om alla i familjen skall må bra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar