Frågor och svar om kontakt

23 Mar 2003, 13:41 91
Kille, 0 år
Question


För några dagar sen var jag på en pub från 16.00 till ganska sent med några vänner. Den här kill kompisen som e tillsammans med tjej kompisen har ett så väl struligt förhållande. Hon och jag snackar ganska länge om varandras problem och jag tar upp mitt problem med mitt ex och det visar sig att jag och hon har det lika dant, jag ett struligt förhållande bakom mig och hon lever med ett sånt än idag. Hon gör inte slut med honom för att de har vart me om mycket (samma sak me mig o mitt ex, därför hade jag svårt att göra slut, försökte 5 gånger eller så men till sist gick det). Hon har försökt göra slut med honom oxo flera gånger men har inte kommit så långt som jag än.
Tillbax till kvällen då vi var ute, hon säger till mig att jag är charmig och att hon föll för mig första gången hon såg mig. Som du vet vi var ute o tog några glas, kan de vara så att hon bara sa de av ingen anledning alls eller menar hon det? Jag har för mig att man berättar sanning om man e påverkad lite.
I alla fall hon ville ha mitt nr och hon fick det, men nu vill jag veta vad jag ska ta mig till, har tänkt på henne i flera dar, sen dess och kan bara inte sluta tänka på henne. Skulle inte vara rättvist mot kompisen, som e tillsamman med henne nu. Hon sa till mig att jag inte skulle säga detta till nån så nu säger jag de till er med mål att få hjälp//

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inte konstigt om du blir lite fundersam över den här situationen då det finns många frågetecken.
Att inleda ett förhållande med någon som redan är involverad i ett förhållande brukar inte vara någon lyckad start. Man bygger liksom in problem och komplikationen i relationen från början och dom kan man få dras med ett bra tag sedan, alternativt så gör dom att man aldrig riktigt kommer på rätt köl.
Vad som gör din siuation extra vansklig är det faktum att hon länge försökt ta sig ur sin förra relation, men inte lyckats, och att den relationen är med en kompis till dig.

För det första innebär det att du och din killkompis sannolikt kommer få en hel del problem er emellan ifall du inleder en relation med den här tjejen innan dom gjort slut. Det kan förvisso bli problem även om ni väntar till efter dom gjort slut, men dom problemen är oftast lättare att lösa än om man gått bakom ryggen på sin vän. Så du måste fråga dig själv ifall du är beredd på att riskera din vänskap, för det är sannolikt vad du gör i det här läget.
För det andra så tycker jag du skall fundera lite över hennes intresse för dig som sådant. Visst tycker många att man säger sanningar i lite berusat tillstånd, men enligt min erfarenhet så är dessa så kallade sanningar oftast inte så klarsynta. Personen man har framför sig kan te sig både attraktivare, mer förstående och mer intressant i berusat tillstånd än i nyktert tillstånd, varför jag nog skulle vilja påstå att dessa "sanningar" mycket väl kan visa sig vara falska nästa dag. Vidare så är det lätt hänt att personer som "sitter fast" i ett förhållande som dom egentligen vill bryta men inte kan, "använder" sig av olika knep för att ta sig loss när dom inte klarar det på egen hand. Ett sådant knep kan vara att inleda ett förhållande med någon annan för att liksom få draghjälp att avsluta det gamla. Detta är oftast inget som personen gör medvetet, varför det kan låta lite fel med att använda ordet knep, men det är ändå en ganska vanlig företeelse varför jag vill nämna det för dig. En tredje komplikation är att ifall ni skulle träffas och inleda ett förhållande på dom här premisserna så innebär det att hon inte har gjort klart med sin förra pojkvän. Har man haft ett längre förhållande, och dessutom ett struligt sådant, finns det oftast mycket att bearbeta innan man kan gå vidare igen. Gör man inte det utan startar upp en ny relation direkt och till och med innan man gjort slut, så finns risken att man bearbetar separationen ihop med sin nya partner istället, vilket kan göra att det nya förhållandet kompliceras en hel del.

Nu vill jag dock påpeka att det inte alls behöver vara så att den här tjejen talade osanning även om hon var berusad. Det behöver inte heller vara så att hon "använder" dig för att komma loss från sin gamla pojkvän, utan hon kan uppriktigt vilja träffa dig för att se vart det kan leda. Det jag dock säger är att du, för din egen skull, borde fundera igenom ifall du är beredd att ta dom risker som finns i alla avseenden som jag nämnt, för att träffa den här tjejen.
Mitt råd till dig är att du funderar över din egen situation och vart du själv står både när det gäller ditt intresse för den här tjejen och vad du är beredd att riskera när det gäller vänskap osv. Är du intresserad så tycker jag inte att du måste avstå från att utforska en relation med henne, men se till att göra det på ett sätt som blir så bra som möjligt för er båda, eller alla tre egentligen. Och i det läget handlar det kanske om att ta det lite lugnt och prata mycket med tjejen ifråga ( i nyktert tillstånd). Om ni sätter er ner vid olika tillfällen och pratar om det här jag nämnt, så får ni båda en chans att utforska era känslor för varandra och se ifall ni båda vill och är redo för att satsa på ett nytt förhållande. Men en förutsättning för att ni skall kunna få en bra start är att hon avslutat med sin förra kille, och det är något som hon behöver ta ställning till och genomföra på egen hand så hon i sådant fall känner att det är hennes beslut. Något annat vore att krångla till det enligt min erfarenhet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar