Frågor och svar om förälder

29 Mar 2003, 15:43 444
Annat, 0 år
Question


Hej. Jag har sökt efter liknande frågor och EJ fått svar. Detta är en viktig fråga för mig,
Jag är en ganska "normal" kille i en familj där min mamma har varit ensamstående länge. Men i ungefär 9 år har vi bott med min styvpappa, han är otroligt snäll och intelligent. Men dock har jag aldrig sett honom och mamma kyssas eller dylikt, kanske har dom gett varandra en ros någongång och dom sover i olika rum. Men det är knappast min sak, hursomhelst är problemet att styvpappan kollar på porr, o jag tror han gör det oftare än mig faktiskt. För han sitter vid datorn nere o stänger ner ev. program när jag kommer, har sett porr på skärmen ngra gånger.
Jag är ganska bra på datorer och har hittat porrbilder som han försökt "gömma" på hans dator, han har över 400mb på sin dator. Och jag undrar vafan e de som händer? en vuxen man med fru som kollar på porr istället?
Jag menar frustrerade tonårskillar som jag kolalr på sånt men inte en etablerad hemmaman... och dessutom typ varje/varannan kväll också!
Är det normalt och om det är det ska jag "skvallra" för mamma eller snacka me honom eller bara låta det vara?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Man kan ju tycka som du att en vuxen man med fru inte skulle behöva titta på porr, och i det här läget kanske det till och med är så att du känner att han kränker din mamma på något sätt när han sitter framför datorn och tittar på porr.
Faktum är dock att även vuxna som har en relation tittar på porr ibland. Ibland vet partnern om det, och ibland inte. Det beror liksom på hur deras relation är, och hur pass öppna dom är mot varandra. Och så länge man inte har några personliga, moraliska invändningar mot att titta på porr, så behöver det inte vara något onormalt med det. Det behöver inte heller vara så att en vuxen tittar på porr istället för att ha ett sexuellt umgänge med sin partner, utan det kan som sagt vara både och.


Jag kan förstå din tanke om att kanske berätta det här för din mamma, då du verkar utgå ifrån att hon inte vet om det. Men enligt min erfarenhet så är det här en sak som i första hand är mellan dom. Vissa par är som sagt väldigt förtroliga med varandra och känner till det mesta om varandra, och andra väljer mer att leva sida vid sida, utan att för den skull dela sina innersta tankar med varandra. Det går inte att säga att den ena relationen är den enda rätta, utan vuxna människor väljer själva vilken partner dom vill ha, och vilken typ av relation dom formar med den personen. Att ha "hemligheter" för varandra kan alltså vara helt okay inom ramen för ett förhållande,varför det alltså inte alls är säkert att din mamma skulle bli särskilt tacksam om du berättade, och det nu skulle visa sig att hon inte vet att han tittar på porr. Likaså skulle det kunna bli dumt om det är så att hon faktiskt vet, och accepterar det, ifall du kommer och berättar något som hon kanske skulle tycka var jättejobbigt att du kommit på. Sedan kan det självklart också vara så att hon inte vet någonting och att hon skulle vilja veta att han tittar på porr, men som sagt, det är inte enligt min erfarenhet barnens roll att gå och berätta hemligheter om den ena till den andre, eftersom det kan ställa till en hel del, och inte minst då för barnet som valde att berätta.

Om det nu är så att hans porrtittande känns jobbigt för dig personligen, så tycker jag däremot att det är en annan sak. Ni bor i samma hus och har en relation sedan lång tid tillbaka, varför du självklart har rätt att både ifrågasätta och tycka något om hans beteende. Men gör det i så fall i första hand för att DU inte gillar det, eller för att DU har frågor kring varför han tittar, och inte för att skydda din mamma då hon är vuxen, vilket innebär att man själv har ansvar för vilken typ av ärlighet man har mellan sig själv och sin partner.

Så, sätt dig i sådant fall ner och prata med honom vid ett tillfälle när ni är ensamma och berätta att du upptäckt porren på datorn om du känner att det här är störande för dig. Sedan kan ni två ta en diskussion kring det här, där du kan fråga honom det som du frågade mig om, nämligen varför han tittar osv. Det kan självklart vara både pinsamt och känsligt att prata med sin styvpappa om sådana här saker, men å´andra sidan så är det inte så att du skall behöva stöta på sådant här material i datorn, eller se honom sitta och titta. För även om vuxna själva bestämmer om dom tittar på porr eller inte, så är det inte så att barnen skall behöva bli inblandade på något sätt, utan det får dom sköta diskret i sådant fall.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar