Frågor och svar om kompis

29 Mar 2003, 15:53 141
Tjej, 0 år
Question


de e så at min kompis e kär i mej men ja e inte intresserad av henne..va ska jag göra?? ja vill ju inte såra henne!!! snäll hjälp mej

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När någon är kär i en och man själv är ointresserad så är det min erfarenhet att man gör bäst i att vara så ärlig och rak man bara kan. Särskilt viktigt blir detta när det är en kompis det handlar om, eftersom situationen är extra känslig då.
Visst sårar man personen genom att säga som det är, men å´andra sidan är man inte speciellt snäll om man låter personen gå runt och tro att det kanske kan bli något och det sedan visar sig att man bara vara rädd för att säga som det var. Det är mycket värre, tro mig!

Därför gäller det att du så fort det bara går, sätter dig ner med din kompis och förklarar för henne att du är ledsen men du gillar henne som kompis och inget annat. I ett sådant läge är det också viktigt att säga att man verkligen är smickrad av att kompisen blivit kär i en, och att man kanske önskar att man själv kunde känt likadant, men att man tyvärr inte gör det. Sedan är det också viktig att man säger att man jättegärna vill fortsätta vara kompisar och att man hoppas att hon inte skall tycka det är pinsamt eller jobbigt att umgås som kompisar. Ibland kan man faktiskt hjälpa sin kompis lite genom att säga att det kanske vore bäst för båda om man tar en liten paus från att umgås som kompisar, så båda får en chans att "hämta" sig lite från det här. Det kan nämligen vara jobbigt för din kompis att bara fortsätta umgås med dig direkt som om inget har hänt. Hon behöver kanske tid att ta hand om sitt brustna hjärta och sörja klart över att du inte var intresserad innan hon är beredd att umgås som kompisar igen, och det kan du alltså föreslå för henne så hon förstår att det är okay för dig.

Men, prata med henne så fort du kan, för du gör alltså inte henne någon tjänst genom att inte säga något, utan då kommer du garanterat att såra henne. Och tyvärr är livet så att man inte helt kan komma ifrån att såra personer, då man själv inte alltid kan känna och vilja samma saker som andra. Men det måste man lära sig att stå för och vara ärlig med, för då ger man i alla fall ingen några falska förhoppningar, och då har man gjort allt man kan göra i en sådan här situation.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar