Frågor och svar om att kyssas

29 Mar 2003, 16:12 196
Annat, 0 år
Question


Är det konstgt att man inte kysst någon när man fyllt 16? Det känns så pinsamt.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, det är inte konstigt. Många i din ålder tror att alla andra är så väldigt erfarna och att alla andra har kysst någon eller haft sex, men så är det inte. En hel del har liten erfarenhet av både kyssar och smek, men dom flesta är rädda för att säga det eftersom ingen vill känna sig "efter".

När det gäller det här med kyssar och smek, så är det ju så att det krävs att man träffar någon som man VILL kyssa. Sedan ska ju den personen också vilja det, varför det är mycket som ska stämma. Det är ju inte bara att gå ut och plocka någon man ser och gå fram och kyssa!!
Därför kan det alltså ta lite olika lång tid för olika personer då ingen vet när man träffar någon som man börjar gilla och som gillar en tillbaka. Sedan är det också så att man är olika intresserad av det här med kyssar och smek. En del blir intresserade väldigt tidigt emedan andra tar det lite lugnare och inte känner sig redo förrän dom är äldre.
Inget är alltså konstigt eller onormalt, varför jag skulle önska att fler faktiskt vågade prata om det här, för då skulle många slippa att gå runt som du och tro att dom är konstiga.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar