Frågor och svar om första gången

5 Apr 2003, 15:25 188
Tjej, 0 år
Question


Hejsan jag är en tjej på snart 15 år.. jag har varit ihop med min kille i snart 2 månader.. och han är 16 år.. vi älskar varann och jag är hur lycklig som helst.. vi har haft petting, å kan prata om allt.. tycker du det är för tidigt för sex? jag känner mig redo. kramar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går inte att sätta någon absolut åldersgräns för när man är mogen att ha sex eller ej, då det beror så mycket på hur personen ifråga själv är, känner, och hur omständigheterna ser ut.
Förutom att du bör vänta tills du verkligen har fyllt 15 (både för din egen och din killes skull) så tycker jag att du skall försöka prata igenom det här med någon som finns i din närhet. Det bästa vore om du kunde prata med någon av dina föräldrar. Att kunna sitta ner med sin mamma eller pappa och prata om allt som rör sex och få hjälp och råd, är det bästa av allt. Men jag vet att många ungdomar inte har den relationen till sina föräldrar varför det är omöjligt för många. Skulle det nu vara så för dig att du inte kan prata med någon av dina föräldrar och diskutera med dom ifall du är redo eller ej, så är mitt råd att du försöker finna någon annan i din omgivning att prata med. Du kanske har någon syster eller bror som är äldre än dig och som du kan prata med, eller så kanske det finns någon annan vuxen i din närhet som du känner att du litar på och har förtroende för. Ett annat alternativ är att du går till barnmorskan på närmaste Ungdomsmottagning och pratar om sexdebuten. Då kan du både prata om preventivmedel, vilket är ett måste om man ska ha sex, och prata om det här med att känna sig redo eller inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar