Frågor och svar om här kan man få hjälp!

6 Apr 2003, 09:58 450
Tjej, 0 år
Question


Hej.. Jag är en tjej på tretton år. Jag har ett ganska stort problem. Jo, Det är som så att jag skär mig i armarna när jag mår dåligt. Jag vet att jag skulle få hjälp på ett psyk, Men ingen hjälper mig att komma in på ett. Vad ska jag göra? Jag mår ju så jävla dåligt.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är jättebra att du själv inser att du behöver hjälp, men samtidigt är det tragiskt att ingen i din närhet verkar hjälpa dig att få den hjälpen.
Jag skall ge dig några råd om hur du kan få den hjälpen du behöver.

Det finns några vägar att gå. Det enklaste kan ibland vara om du själv ringer direkt till Barnspyk. Du hittar deras telefonnummer på dom blå sidorna i telefonkatalogen, eller så kan du ringa till landstingets växel (står också på blå sidorna) och be dom koppla dig till barnspyk. Många som får hjälp av barnpsyk ringer nämligen dit själv och det kan många gånger vara den snabbaste vägen att få hjälp. När man ringer dit svarar en person som frågar en lite saker om ens problem och sedan brukar man få en tid när man kan komma dit.

Om du tycker det känns för jobbigt att ringa själv finns det andra vägar att gå. På din skola finns sannolikt en skolkurator, och likadant är det på din närmaste Ungdomsmottagning som du hittar under länken "din mottagning" på vår sajt. Om du går till kuratorn och berättar om hur du mår och att du skär dig, så kan du tillsammans med henne/honom få hjälp från barnpsyk. Kuratorn kan nämligen hjälpa dig att få en tid hos barnpsyk om du själv tycker det är för svårt att ringa. Det kan kanske också vara skönt att ha stödet på hemmaplan från en kurator varför det kan vara bra att du går till kuratorn av den anledningen också.

Dom här vägarna tror jag är enklast för dig att gå, även om det aldrig är enkelt att söka hjälp när man mår så dåligt som du beskriver. Och jag önskar självklart att det fanns någon i din närhet som kunde uppfatta ditt behov av hjälp och hjälpa dig utan att du behöver kämpa för det. Men låt inte det faktumet hindra dig från att få hjälp, utan försök att göra något av det jag skrivit så ska du se att du kommer få den hjälp du behöver.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar