Frågor och svar om kompis

6 Apr 2003, 10:29 571
Annat, 0 år
Question


Jag har varit tillsammans med min pojkvän i snart 5 månader. Jag lärde känna honom genom min syster för de var kompisar. För det mesta tänker jag inte på det men när vi är hemma hos mig blir jag lätt svartsjuk då han går in till henne och pratar. Ibland gör vi saker tillsammans. Det brukar vara ok men han beter sig annorlunda. Min syster är ofta lite småelak(ofta på skoj - retsamt) mot mig och då tar han hennes parti. Men ibland är det som att jag inte får vara med. När han är inne och pratar med henne på hennes rum, eller nån gång var de på bio (och jag fick inte följa med) osv. Då känner jag mig fruktansvärt utanför. Jag kan ju inte säga att han inte får träffa henne ensam, och även om jag gjorde det skulle de kanske inte bli bättre eftersom vi skulle umgås allihop då, och då är han "elak". Vi grälar aldrig men jag blir OFTA ledsen. Vad skall jag göra? Snälla svara!!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att din pojkvän umgås med din syster är kanske i sig inte så konstigt eftersom dom var kompisar innan ni träffades. Men att din kille beter sig annorlunda och till och med blir elak är en helt annan sak.
Mitt råd till dig är därför att du sätter dig ner och snackar med din kille om det här. Beskriv för honom hur du känner det och fråga honom om varför han blir så här när ni är tillsammans alla tre. För självklart är det inget du ska behöva acceptera oavsett om ni umgås med din syster eller någon annan kompis. Kanske är det så att situationen känns lite märklig för honom också, då det nu råkar vara din syster som är hans kompis, varför det kanske är osäkerhet hos honom som gör att han beter sig så här märkligt. Men oavsett vilken förklaring han ger så är det viktigaste att ni två reder ut det här mellan er, för det är inte meningen att du ska behöva gå runt och känna dig ledsen i ert förhållande. Men enligt min erfarenhet så är det alltså bäst att du och din pojkvän pratar om det här tillsammans, eftersom det är någonting som i första hand är mellan er, och inte mellan er och din syster. Försök tänk på det som om hon vore vilken kompis som helst, och jag är ganska övertygad om att ifall hon vore någon annan än din syster så skulle du ha pratat med din kille för längesedan utan att blanda in kompisen ifråga.
Förhoppningsvis kan ni två tillsammans komma fram till hur ni ska göra för att den här situationen inte skall uppstå igen, och kanske räcker det med att din kille förstår att hans beteende gör dig ledsen för att han skall tänka sig för lite mer i fortsättningen. Det kan ju nämligen vara så enkelt att han inbillar sig att du också tycker det är lite kul att käfta så här lite med varandra eftersom nu din syster verkar vara den typen. Säger du då inget, så kanske han tror att det är okay för dig.
Så, prata med honom i första hand, så hittar ni förhoppningsvis en bra lösning på det hela.

När det sedan gäller det här med att dom umgås själva, så tycker jag att du ska fundera över vad som känns okay för dig. Återigen kan du försöka se din syster som vilken kompis till honom som helst. Är det då okay för dig att din kille och hans kompis går på bio osv, och att du inte får följa med?
Svaret på den frågan beror ofta på hur hela situationen är, och om man känner att man själv är med och bestämmer, eller om man bara ställs inför faktum att man inte får följa med.
Kanske är det så att det skulle vara okay ifall du och din kille snackade om det först och att ni två bestämde att du inte följer med den här gången? Eller så är det inte okay överhuvudtaget.
Men det här behöver du fundera på så du kommer fram till om det är okay för dig eller inte att dom gör saker ensamma, och hur du skulle vilja att det bestämdes i sådant fall.
När du bestämt dig för vad du tycker och vad som känns okay för dig, så gäller det återigen att du snackar med din kille så ni två kommer överens om detta, och hur det eventuellt ska gå till när någon av er vill umgås med en kompis ensam, oavsett om det är din syster eller någon annan.
För utifrån ditt brev låter det som om det idag är dom två som bestämmer om du får följa med eller inte, och då är det inte konstigt ifall du känner dig utanför. Det skulle du säkert gjort även om det inte varit din syster som varit kompisen. För återigen, så är det här en sak mellan dig och din kille i första hand, och sedan får kompisen (systern i det här fallet), rätta sig efter vad ni två bestämt. Men det är enklare att prata med henne när väl ni två kommit överens, för det är ändå ni två som är ihop, och som måste bestämma hur ni ska ha det tillsammans. Det har ju inte kompisar med att göra, sedan får dom vara syskon hur mycket dom vill!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar