Frågor och svar om svamp

3 Mar 2001, 00:00 127
Annat, 0 år
Question


Hur vet jag om jag fått svamp?

Svar

Svampinfektioner är vanligt förekommande. Den kan härma i stort sett vilken annan sjukdom som helst, därför är det viktigt att med diagnostiken för att erhålla en framgångsrik behandling. Om du misstänker att du fått svamp bör du uppsöka din ungdomsmottagning för en kontroll.

Det finns två typer av svamp som infekterar människan.
1. Gästsvampen (candida albicaus). Ger klinisk infektin på huden samt övre delen av magtarm kanalen och ända ned till tolvfinger tarmen.

2. Dermatofytter. Mer än 90% av denna svampinfektion i Skandinavien orsakas av fyra olika svamparter. Två stycken smittar endast människan, två stycken kan smitta från djur (katt, hund, gnagare m.fl.) till människa. Dessa kan i stort sett drabba alla hudpartier inklusive hår och naglar. I kliniska termer kallas denna infektion för Tinea.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar