Frågor och svar om meningen med livet

13 Apr 2003, 11:24 505
Tjej, 0 år
Question


Vad beror det på när allt plötsligt är meningslöst och man inte orkar längre? Jag hatar min skola. Jag drömmer mardrömmar om den och var jag än är ser jag folk som påminner mig om skolan. Jag går i åttan. Ska det vara såhär?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan bero på många olika saker att man helt plötsligt tappar meningen med allt. I ditt fall verkar skolan spela stor roll för att du känner som du gör, men vad det är i skolan som skapar dom här känslorna hos dig, kan jag inte svara på. Det kan vara allt från att du känner press med betyg, till att du inte trivs i din klass, saknar bra vänner, inte kommer överens med dina lärare, osv, osv.
Det du själv skulle kunna göra är att sätta dig ner och försöka skriva ner vad det är i skolan som gör att du hatar den. Skriv bara rakt ner vad du tänker, och lägg sedan listan ifrån dig. Titta sedan på den nästa dag och börja resonera med dig själv om vad du skulle kunna göra åt varje sak du skrivit ner.
Kanske är det en hel del saker du skulle kunna lösa genom att tex diskutera med dina föräldrar, prata med någon lärare, eller snacka med en kompis. Men känner du att det är saker du inte kan, eller orkar att ta tag i själv, råder jag dig till att söka upp skolkuratorn. Att få någon utomstående att prata med i en sådan här situation är nämligen oftast bra, då andra personer kan komma med lösningar och stötta en på ett sätt man själv inte kan. Kanske är det också så att du tillsammans med kuratorn kan komma fram till ytterligare saker, kanske saker utanför skolan, som också bidrar till att du känner som du gör just nu.
Prova att följa mina råd och var inte rädd för att ta kontakt med kuratorn på skolan, eller på närmaste Ungdomsmottagning om du skulle tycka det var bättre. För det är definitivt inte meningen att det ska vara såhär som du beskriver det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar