Frågor och svar om bråk

19 Apr 2003, 12:56 472
Annat, 0 år
Question


Förut kollade min pojkvän på porr. Även när vi var tesammans. Men efter att jag sa åt honom att sluta så sa han att han slutade. Och det var ungefär 5 månader sen. Under denna tid har jag frågat honom flera gånger om han fortfarande gör d. Svaret jag fick var.. "Nej, det gör jag inte, jag LOVAR, jag svär". Och vi började prata i telefon typ kl 1 i natt, och vi kom in på d lite.. och han erkände att han har kollat, trots att han har lovat och svurit på att han inte gjort d. Alltså han har ljugit för mig i 5 månader. Han har t.o.m kollat på porrfilm medans han och jag har chattat. (Vi bor inte i samma stad). Och jag har lixom haft förtroende för honom och trodde verkligen inte att han kollade. Många gånger har jag bett om förlåtelse och mått dåligt för jag anklagat han.

Han säger att ha själv mår dåligt av att han har kollat. Men att d va pinsamt att säga till mig att han va kåt. Det var antagligen därför han kollade (sa han iaf).

Är det pinsamt att säga till sin flickvän, som runkat av honom och han har stoppat upp fingrar i henne, att man e kåt?

Nu har han lovat att aldrig mer kolla. Och OM han gör d, eller ser d minsta lilla så ska han säga d till mig.

Förutom d här så e han världens underbaraste kille och jag älskar han såå fruktansvärt mycket. Men jag kommer aldrig kunna förlåta d här.

SNÄLLA HJÄLP! Jag vet inte vad jag ska göra. Har inte sovit på hela natten. Och jag e inte trött heller.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I sådana här lägen finns det inga enkla svar att ge. Ett rubbat förtroende i ett förhållande är inget man reparerar på en eftermiddag, utan det krävs oftast lång tid innan förtroendet är återställt.

Men förutsättningen för att man skall kunna reparera skadan inom förhållandet, är att båda vill göra det. I ert fall verkar ni vilja det, men samtidigt säger du att du aldrig kommer att kunna förlåta det här, varför det verkar vara lite dubbelbottnat för dig.

Att du är sårad är självklart. Ni har gjort en överenskommelse (vilket man kan betrakta det som när din kille sa att han skulle sluta), och din kille har brutit den, och kanske värre ändå, han har ljugit för dig om det. Det är naturligtvis helt fel att göra så. Det hade varit betydligt bättre ifall din kille antingen sagt till direkt att han inte kunde ställa upp på din önskan om att inte titta på porr, eller att han sett till att följa er överenskommelse. Han kunde ju också ha sagt till senare och tagit upp frågan till diskussion igen, när han märkte att han inte riktigt kunde ställa upp på överenskommelsen. Det hade varit betydligt ärligare, varför han självklart får stå för sitt val att ljuga.
Men att du är sårad över hans beteende och känner dig sviken är en sak, vad du väljer att göra åt det i framtiden är en annan.

Som jag sade först så tar det tid att reparera ett brustet förtroende, men det är totalt omöjligt om inte båda tror och känner att det är möjligt. Så om du väljer att fortsätta vara tillsammans med honom med attityden att du ALDRIG kommer att förlåta, är det min erfarenhet att det kommer bli väldigt svårt. Jag säger inte att du skall förlåta omgående, men skall du fortsätta vara tillsammans med honom, bör du åtminstone göra valet att kämpa för att i framtiden KUNNA förlåta.

Så i princip har du två alternativ: Kämpa tillsammans med honom för att kunna förlåta och återupprätta förtroendet er emellan, vilket i princip innebär att du måste ta ansvar för dina känslor inför detta och försöka jobba dig igenom det med honom. Andra alternativet är att du tar dig ur förhållandet om du känner att du aldrig kommer att kunna förlåta honom. För gör du det valet att aldrig förlåta, så ger du varken dig själv eller honom en chans att någonsin få ett bra förhållande igen.
Fundera på det här, och se vad du kommer fram till, för ingen kan fatta det här beslutet utom du själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar