Frågor och svar om första gången

20 Apr 2003, 11:40 318
Tjej, 0 år
Question


jag har precis träffat en kille och vi kommer snart att ha sex, men jag är oskuld och han vet inte om det, han tog det som självklart att jag inte va det. och jag spelade med. jag trodde inte vi skulle bli ihop! hur ska jag göra för att han inte ska märka att jag är oskuld..jag tänker på ev blod på lakan, om jag kanske är för trång osv snälla hjälp mig och säg inte att jag ska berätta sanningen!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jo, det är precis vad jag tänker säga till dig. Och anledningen till det, är dels att det är svårt att dölja, och dels för att du kommer göra dig själv illa, om du insisterar på att dölja att du är oskuld. Och jag kan inte råda dig till att göra något som enligt min erfarenhet både kan göra dig illa, och ställa till det för dig sexuellt under lång tid. Sedan finns det en annan aspekt också och det är att du på ett sätt sviker din kille genom att inte berätta. Vad jag menar med det kommer du förstå om du fortsätter läsa.

Att ha sex första gången kan innebära allt från att det gör ont, till att det blir svårigheter för killen att tränga in, varför man måste ta det stegvis. Det finns självklart dom som inte upplever någon smärta, och dom som inte är för trånga, men dom flesta behöver ta det lite lugnt för att det inte ska göra för ont, eller för att det ska funka överhuvudtaget. Om killen inte vet om att tjejen är oskuld, får han ingen chans att hjälpa till genom att vara försiktig på det här sättet. Och som jag sade tidigare, så märker en kille det här i dom flesta fall, varför han självklart kommer undra varför du inte sagt något. Och enligt min erfarenhet reagerar dom flesta killar väldigt negativt, och känner sig både lurade och svikna om tjejen ljugit om en sådan här sak. För vilken kille tror du VILL göra sin tjej illa när dom har sex?
Ingen, skulle jag vilja säga, varför du alltså utsätter killen för en jobbig situation när han i efterhand upptäcker att han förorsakat smärta i onödan. Att inte kunna vara ärlig i en sådan intim sak som sex, ger ganska dåliga förutsättningar för att man skall kunna ha ett ärligt och bra förhållande framöver, varför det alltså inte bara handlar om att du skall "klara dig undan" med att ljuga en gång.

När det sedan gäller dig själv, så är det om jag sade så att det ofta gör lite ont och kan vara lite problem med att slidan är för trång, och många tjejer är av naturliga skäl oroliga för det här. Förutsättningen för att det skall bli så bra som möjligt är som jag nämnde att killen kan ta det försiktigt och föra in penisen en bit i taget. Annars finns risken att det dels gör väldigt ont, och/eller att det helt enkelt inte funkar att genomföra ett samlag då han inte kommer in. Fundera över hur du tror att du skulle känna dig i ett sådant läge. Visst, du kanske kan vara tapper och bita ihop, eller du kanske kan ljuga ihop någon historia som kan förklara varför han inte kan tränga in om det nu skulle hända. Men hur tror du att du skulle må? I värsta fall skulle din sexualdebut kunna innebära att ditt framtida sexliv förknippas med smärta, skam, och känsla av misslyckande, och det är inte vad jag tror att du önskar.
Jag har nämligen träffat alltför många tjejer som inte tagit fasta på att det här med sexualdebuten är något man skall hantera varsamt. Inte så att man behöver gå runt och vara rädd, utan mer att man skall ta ansvar för sin egen kropp och sexualitet på det sättet att man ser till att det är bra förutsättningar för att man skall få en bra start på sitt sexualliv. Det innebär bl a att känna sig trygg med den man skall ha sex med, att känna att han respekterar en så han tar det försiktigt, att man själv bestämmer takten då killen omöjligt kan veta hur pass ont det gör osv. Om allt detta stämmer, så minskar nervositeten och man kan oftast koppla av på ett annat sätt, vilket gör att sexdebuten oftast blir mer lyckad.
I din nuvarande situation ger du dig väldigt dåliga förutsättningar på samtliga punkter, inte minst när det gäller nervositet. Att vara lite nervös är som sagt helt normalt, men att dessutom behöva vara nervös för om man skall klara av det, och ifall han skall märka något, är som sagt dom allra sämsta förutsättningarna.

Så, mitt råd till dig är att du sätter dig ner med din kille och säger att du har en jobbig sak du måste berätta. Sedan kan du säga att du varit nervös för att säga det här, för det känns väldigt dumt, pinsamt osv, men att du måste ändå berätta för att det inte ska bli fel. Berätta sedan att det inte riktigt stämmer att du haft sex innan, men att det kändes dumt att säga det när han verkade förutsätta att du haft det.
Om du har en schysst kille, kommer han inte tycka du är knäpp, dum, eller pinsam, utan han kommer tycka det är bra att du berättar. Skulle han bete sig på något annat sätt, så kanske du borde fundera över om han är killen som du skall ha sex med första gången i ditt liv. Men som sagt, dom flesta killar VILL att man berättar en sådan här sak, för ingen vill göra illa den man tycker om.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar