Frågor och svar om sex

20 Apr 2003, 12:00 785
Tjej, 0 år
Question


åker killen in i fängelse om han ligger me en tjej som e 13 å han är 13 själv??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Så länge som det inte är frågan om att killen gör något mot tjejens vilja så händer ingenting. Lagen om sex med underårig finns för att skydda barn från att bli utnyttjade sexuellt av personer som anses vuxna nog för att ta ansvar för sina handlingar, dvs när man blir straffmyndig.
I det fall du beskriver är båda underåriga, och det går alltså inte att säga att någon utnyttjar den andres låga ålder, varför det alltså inte betraktas som något brott att två 13-åringar har sex.

Däremot kan man säga att det är väldigt ungt att ha sex när man är 13, varför man kan ha invändningar mot att det generellt är lite för tidigt. Men det är en annan sak, och något som i första hand föräldrarna ansvarar för. Något brott är det dock inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar